artikel

Column: Omdat het kan of omdat het moet?

bouwbreed

Column: Omdat het kan of omdat het moet?

Het is vakantietijd en wie mág werken geniet ervan dat hij of zij niet hóéft te werken. Een mooie periode om dingen te doen waar je normaliter niet aan toekomt en gedachten de vrije loop te laten. En na het loslaten van het werk en in een lossere sfeer en andere omgeving komen de mijmeringen.

Zijn de tegenstellingen echt of schijnbaar: te veel mensen in ons land en tekort handen aan het bed of op de werkplek / we zijn nog nooit zo rijk geweest als nu maar alles is te duur en moet goedkoper / Wereldburger en Oranjesupporter; gelukkig / wat erg, (n)iemand van ons! / we wonen dichter op elkaar en toch reizen we meer en vaker / energie is schaars en het verbruik neemt toe / fijnstof is fijn stof en daarom gaan we harder rijden / wat de zon biedt, kunnen wij niet opmaken. Het heeft allemaal niets te maken met industrialisering in de gww/infrasector, maar raakt wel aan nut en noodzaak en heeft betrekking op veranderen en veranderingen. Kip of ei, oorzaak of gevolg, tekort of teveel? Vanouds verplaatsten en vestigden mensen zich langs beken en rivieren en waar geen water was groeven ze kanalen en bij een teveel maakten ze terpen en dijken. Paden van en naar het water werden geëffend, verhard en bij succes versierd met toeters en bellen om elkaar minder te hinderen. De bouwer bouwt wegen steeds beter, sneller, goedkoper, duurzamer. Records sneuvelen door nieuwe materialen, nieuwe technieken en door een nieuwe organisatie van de productie. Menskracht en paardenkracht zijn vervangen door de kracht uit olie. Na hout, keien en leem volgden beton, asfalt en staal. Nu zijn er kansen door de toepassing van composieten en nano-materialen, zonne-energie, de opleving van windenergie in gww en ook door mogelijkheden van nieuwste digitale en communicatietechnieken: de wereld van infra kan er over vijftien jaar geheel anders uitzien. Fraaier, luxer, gemakkelijker in gebruik en onderhoud, en onderdeel van de circulaire economie. Of dat gebeurt, hangt er maar net van af: of we na de Polen en de Portugezen nog andere werkers kunnen laten genieten van ons arbeidsklimaat, of we gaan voor lean of voor really mean, of de euro valt, of we minder toegeeflijk worden tegen arbeidsrisico’s, of Poetin onze tulpen wil blijven kopen, of we techniek ook bewezen vinden als het niet al is toegepast, of Groningen verder scheurt, of Louis ook succes heeft in Manchester…

Laurens Smal, Innovatiemanager Dura Vermeer

Reageer op dit artikel