artikel

Spiegeltje aan de wand

bouwbreed

Spiegeltje aan de wand

Zoals de spiegel aan de wand, kunnen aanbestedingen een mooie vorm van reflectie vormen. Een goede inschrijving heeft immers betrekking op alle onderdelen van uw organisatie, waardoor al die onderdelen eens grondig aan bod komen.

Als externe partij in het tot stand komen ervan, merk ik dat het vaak lastig is objectief naar de eigen organisatie te kijken. De waan van alledag maakt het makkelijk te focussen op sec het handelen. Zelfkennis geeft echter toolsin handen voor sturing en ontwikkeling. Zeker in geval van een aanbesteding is inzicht in de sterke en zwakke punten van de organisatie een vereiste. Waar is zij goed in, hoe verhoudt zij zich tot de rest van de markt en wat heeft zij een aanbestedende dienst dus te bieden?

Zonder die zelfkennis loert het gevaar dat een inschrijving blijft hangen in superlatieven. In holle frasen. Maar al te vaak blijkt dat mensen hun eigen organisatie niet goed genoeg kunnen omschrijven. Aan de kennis ligt het niet, die is er meestal wel. Het ontbreekt echter vaak aan reflectie die de omschrijving accuraat en waardevol maakt. De drie eerste omschrijvingen kunnen meestal meteen van tafel omdat iedereen die al gebruikt en ze niets zeggen.

Aanbestedingsexperts als ik houden u de spiegel voor en zorgen dat u goed en naar de relevante onderdelen kijkt. En we zorgen dat er ook kritisch wordt gekeken. Dat kan soms inderdaad betekenen dat u moet constateren dat dingen flink verbeterd kunnen of zelfs moeten worden. Een waardevol inzicht voor elke organisatie, eenvoudig als bijvangst van een aanbesteding!

Kansrijk blijven bij aanbestedingen betekent kritisch blijven op de eigen organisatie en blijven leren en ontwikkelen. Voor je het weet is een ander de schoonste, nee, de economisch meest voordelige inschrijver van het land!

Jessica van der Burg, Inschrijfexepert bij Tenderwise 

Jessica van der Burg beantwoordt uw niet-juridische vragen over het inschrijven op aanbesteden. Mail uw vraag naar: cobouw@tenderwise.nl

Reageer op dit artikel