artikel

Schrik!

bouwbreed

Schrik!

Soms schrik ik. Zoals laatst. Ik had een aantal jonge mannen aan tafel, we spraken over problemen waar je in de praktijk tegenaan loopt. ”Nou”, zei de jonge toeleverancier, “wij hebben nogal last van de gemeente R. die de dikte van de putdeksels voorschrijft. Onze putdeksels zijn veel dunner, maar net zo sterk en veilig.”

Stel je dat dan niet aan de orde? “Jawel, maar wij werken als toeleverancier voor de hoofdaannemer. En die wil in het stadium van de aanbesteding geen gedoe met de opdrachtgever, dus die wil gewoon de voorgeschreven putdeksels aanbieden.” Ja, dat herkende de jonge hoofdaannemer wel. “Heeee,” zei de jonge ingenieur, “dat is wel interessant. Wij worden vaak ingehuurd om bestekken te schrijven. En deze problematiek kende ik nog niet!”

O? En ik kan me toch echt herinneren dat ik 25 jaar geleden al sprak over functioneel specificeren! Dat is dus zo’n moment waarop ik schrik (natuurlijk ook omdat ik me realiseer dat ik al zo oud ben… oeps). Ik schrik ervan dat inzichten waar we zo lang geleden al mee bezig waren, nog steeds geen gemeengoed zijn. Ik schrik ervan dat jonge mensen van verschillende ketenpartners het bijzonder vinden dat ze open met elkaar kunnen praten. Ze blijken elkaar in het dagelijkse leven domweg niet tegen te komen.

Het gesprek moet dus nog steeds georganiseerd worden! Er zijn verschillende initiatieven die hiervoor zorgen, zoals de Jonge Geesten, De Nieuwbouw, Baanbrekers, Generation4Change en natuurlijk Vernieuwing Bouw. Op de Bouwcampus gaan we hier mee door. Dat lijkt mij buitengewoon functioneel.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel