artikel

Hoofdaannemer?

bouwbreed Premium

Hoofdaannemer?

Wanneer vertrouwt een bewoner/gebruiker-opdrachtgever, die een onderhoudsklus heeft, een aannemer? Dat is, denk ik, als er sprake is van een wonderlijk mengsel van een slimme (te begrijpen) aanpak, een transparante prijs die enigszins marktconform is, dienstbetoon (wil ik met deze persoon zaken doen?) en een betrouwbare planning.

In de praktijk schort het vaak aan een aantal van de vier factoren. Mijn favoriete aannemer scoort goed, maar moet wel altijd geholpen worden met de oplossing of de aanpak. Ik weet intussen ook dat veel van het werk wordt uitgevoerd door anderen: mannen die graag ’s avonds of op zaterdag nog eens terugkomen voor wat klussen. Voor specialistisch werk heb ik regelmatig een aantal zelfstandigen-zonder-personeel over de vloer. Ook die mannen scoren goed en het is leuk dat zij de klus zelf doen. Hoe komt het dan toch dat ik het niet aandurf om tegen zo’n betrouwbare zzp’er te zeggen: regel wat vrienden en doe ook eens een wat gecompliceerdere klus? Ik weet dat ze het kunnen. Het is veel goedkoper. Het zijn leuke gasten. En als je een planning afspreekt, dan komen ze die na.

Ik denk dat er twee oorzaken zijn: ik denk te sterk vanuit de noodzaak van een coördinerende aannemer (terwijl ik die moet helpen met de oplossing en weet dat de coördinatie beperkt is: het werk organiseert zich met die zzp’ers vanzelf). Zij, mijn leuke zzp’ers, durven zich niet te positioneren als coördinator. Komt dat omdat ze zich toch halfwas aannemer voelen? Laat me niet lachen. Komt het dan omdat ze bang zijn dat ze gedoe krijgen met hoofdaannemers op het dorp, waarvan ze nu afhankelijk zijn? Misschien. Curieus, zo’n prisoners dilemma. Want dat is het.

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht l.vulperhorst@aef.nl

Reageer op dit artikel