artikel

Composieten in gevels en daken

bouwbreed

Composieten in gevels en daken

Composieten worden in toenemende mate door architecten gezien als materiaal om nieuwe gevels in te ontwerpen. Composieten zijn vezelversterkte kunststoffen. De meest gebruikte materiaalvorm is glasvezel versterkt polyester. Nederlandse architecten, op zoek naar verrassende ontwerpen voor een schappelijke prijs, hebben in de laatste jaren een aantal composiet gevels kunnen laten realiseren.

De composietenindustrie is in feite ervaren geworden in de scheepsbouw en vliegtuigbouw. In de bouw gelden dezelfde voordelen nauwelijks, maar de architecten trekken. Een aantal ervaren ingenieursbureaus kan constructieve ontwerpen en analyses maken en een handvol producenten kan composiet componenten maken. Wat me vanuit de design & build-attitude opviel is dat de composietenindustrie jong is, in feite producenten die sterk zijn in de fabriek, maar nog niet goed gericht zijn op het bouwen op een open bouwplaats. Ze struikelen nogal eens over de financiën. Bouwplaatsen zitten vol met allerhande andere constructies waarop moeten worden aangesloten. Toleranties, aansluitingen op achterconstructies zijn in wezen problemen voor de hoofdaannemer, in hun beeld. Terwijl bouwkundig ontwerpers en bouwers beginnen met bouwknopen en bepalen van daaruit afmetingen en toleranties.

Om een solide toekomst te scheppen voor de composietindustrie zou het slim zijn dan de composietindustrie niet dezelfde fouten maken als de traditionele high tech industrie in hun groei naar volwassenheid. Dat zouden ze als platform kunnen doen, in gezamenlijkheid. Het voordeel van de Nederlandse situatie is de relatief grote vrijheid om al engineerend te bewijzen dat de producten technisch voldoende kwaliteit hebben. Daarna, na een groot aantal projecten, ligt er een mooie toekomst in de export open.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube

Reageer op dit artikel