artikel

Arbeidsdilemma

bouwbreed

Arbeidsdilemma

Vorige week hadden wij in het kader van Girlsday een hele club meiden in ons bedrijf te gast. En even daarvoor waren ook al twee basisscholen langs geweest om een beeld te krijgen van ‘het werk in de bouw’.

Ik vind het altijd goed om de jeugd met onze sector kennis te laten maken. Tegelijkertijd hebben we als branche van duizenden medewerkers gedwongen afscheid genomen.

Er komt ongetwijfeld een moment dat we in de sector weer extra mensen nodig hebben. Moeten we ons daarom nu richten op jongeren door ze te stimuleren voor techniek te kiezen? Of doen we dan een beroep op de ontslagen medewerkers die werkloos thuis zitten? Gaan we nu alvast meer stageplaatsen aanbieden aan jongeren of juist werk passend maken om senioren tot voorbij hun 65ste productief te houden? Gaan we (nog) meer gebruikmaken van capaciteit van derden zoals zzp’ers en gespecialiseerde aannemers of wordt de regelgeving zodanig, dat het aantrekkelijk wordt zelf medewerkers in dienst te houden of te nemen?

Er komt nog meer op ons af. Namelijk de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die nu nog onder de noemer ‘social return’ om een werkplek vraagt. Wij hebben al jaren ruime ervaring met re-integratie en passend werk bieden aan deze doelgroep. Soms is dat eenvoudig, soms valt dat niet mee. Door social return wordt de groep medewerkers die individueel maatwerk verlangt wel steeds groter.

Kortom, we hebben als sector in het algemeen en als bedrijf in het bijzonder met de nodige arbeidsdilemma’s te maken. En in tijden dat er meer dan voldoende werk is, lossen dit soort dilemma’s zich makkelijker op. Tot die tijd moeten we toch hele scherpe keuzes maken. Wij kijken in elk geval sowieso weer uit naar Girlsday 2015. En u?

Bart Hendriks, algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel