artikel

Aansprekend boek

bouwbreed

Aansprekend boek

Als lid van Renda, het kennisnetwerk voor de bestaande bouw, was ik onlangs aanwezig bij een bijeenkomst waar het boek ‘Essay, de toekomst van de woningvoorraad’ werd gepresenteerd.

Dit boek is geschreven door Martin Liebregts die zijn sporen in de wereld van renovatie en onderhoud inmiddels ruimschoots heeft verdiend. De bijzondere invalshoek die hij in dit boek heeft gekozen, heeft mij enorm aangesproken.

Immers, door de ontstaansgeschiedenis van diverse woningtypologieën in Nederland te beschrijven, legt hij in het boek de basis voor een visie op de toekomstige potentie van vele soorten woningen in Nederland. Zo worden de mogelijkheden maar ook onmogelijkheden voor de woningtypes inzichtelijk gemaakt. Door meer begrip te krijgen van de eisen, de wet- en regelgeving, het materiaalgebruik, detailleringen en bijvoorbeeld stedenbouwkundige factoren, ben je beter in staat om de noodzakelijke vertaalslag te maken naar de uitdagingen van de huidige tijd. En het scheelt toch tijd als je bij het maken van plannen op voorhand weet dat je die eengezinswoning nooit kan laten aansluiten op de huidige of toekomstige woonwensen. Ook kan je aan de hand daarvan de toekomstwaarden van een specifieke soort vastgoed beter inschatten.

Tot slot schetst Liebregts per woningtype tal van inspirerende voorbeelden en mogelijkheden. Dit brengt je op ideeën wat je met die specifieke woningen kunt doen. Met dit boek onder de arm kunnen we veel efficiënter met elkaar discussiëren over de toekomstmogelijkheden van de bestaande voorraad.

Ik ben er blij mee en wil Martin Liebregts en zijn team op deze plek bedanken voor hun geweldige prestatie en inspiratie. Nieuwsgierig geworden? U kunt het boek hier bestellen.

Bart Hendriks. algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel