artikel

Sagrada Familia in Barcelona

bouwbreed Premium

Sagrada Familia in Barcelona

De in 1882 begonnen bouw van de basiliek Sagrada Família is het levenswerk van de Catalaanse architect Antoni Gaudí. Begonnen als een neogotische megakerk door collega Francisco de Paula kwam er na overname door Gaudí in 1885 in de ontwikkeling van het plan een sterke eigen identiteit. Die werd veroorzaakt door het ontwerpen zonder trekkrachten in het steenwerk: de omgekeerde kettinglijnmethode. Zoveel mogelijk drukkrachten in de kolommen en gewelven, waardoor de kerk nooit zou kunnen scheuren op trekkrachten.

 Gaudí berekende niet, hij beredeneerde zijn constructies vanuit de geometrie. Het is voor ons een wonder dat er zo lang aan een enkel bouwwerk kan worden gebouwd. De kerk wordt volledig gerealiseerd door giften. Tegenwoordig komt de helft van de bouwkosten uit entreegelden van toeristen. Zij bezoeken een uitzonderlijk bouwwerk en vergapen zich aan zijn ruimtelijkheid. Het is de meest frequent bezochte bouwplaats ter wereld. Het bouwen wordt daar gepopulariseerd. Gaudí tekende alles nog met de hand. De laatste decennia is het tekenwerk digitaal op de computer (Catia) uitgevoerd; veel van het engineeringwerk werd in de laatste jaren o.a. door engineer Mark Burry in Australië verricht, digitaal verzonden naar steenhouwerijen in Catalonië en aldaar in steen gematerialiseerd. De buitenzijde toont vijf stijlvariaties. De binnenzijde heeft een bekoorlijke schoonheid en is veel eenduidiger omdat het in een kortere tijd tot stand kwam, met een meer eenduidige interpretatie. Onder architecten wordt wel eens gezegd: “Als ik onder de tram kom”. Dat gezegde is hier afkomstig. Kluizenaar Gaudí is gestorven omdat hij onder een tram kwam. Naar zeggen was het in die tijd nog een paardentram. Dan moet je wel heel erg diep in gedachten verzonken zijn geweest.

Reageer op dit artikel