artikel

Lokale inspiratie

bouwbreed

Lokale inspiratie

Prestaties van formaat komen vaak voort uit initiatieven die op kleine schaal beginnen. Een volledig energieneutrale gebouwde omgeving is een fraai vergezicht. En om die te kunnen realiseren, zijn de steun en de middelen van grote partijen onmisbaar.

Maar óók kleine, lokaal opererende installatie- en bouwbedrijven spelen met hun innovatiekracht en flexibiliteit een cruciale rol bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Jan-Willem van de Groep is een bevlogen innovator met een scherpe kijk op duurzaamheid. Als programmaregisseur van Energiesprong is hij altijd goed voor inspirerende inzichten en originele invalshoeken. In zijn column van 2 april in Cobouw vliegt Jan-Willem enigszins uit de bocht. Onder de kop ‘Lokale nonsens’ stelt hij vast dat voor de transitie naar een volledig duurzame gebouwde omgeving betere spullen en gegarandeerde prestaties nodig zijn tegen lagere prijzen. Om tienduizenden corporatiewoningen te verduurzamen is een industriële, gestandaardiseerde aanpak inderdaad onvermijdelijk. Maar vervolgens schiet Jan-Willem door naar de conclusie dat de lokale installateur en aannemer in de verduurzaming feitelijk buitenspel komen te staan. Daarmee onderschat hij de inventiviteit en de specifieke kwaliteiten van de lokale ondernemer.

De grootste opgave voor het besparen van energie ligt in de bestaande bouw. En juist daar is de ‘kleine’ installateur in zijn element. Door geavanceerde energiezuinige oplossingen te combineren met een advies op maat en persoonlijke service, kan een lokaal installatiebedrijf snel en efficiënt resultaten boeken. Veel woningeigenaren voelen zich prettig bij die manier van werken, maar ook woningcorporaties en huurders kunnen baat hebben bij een netwerk van installateurs, isolatiespecialisten en aannemers die de lokale markt kennen.

Het is uiterst onverstandig om de afspraken in het Energieakkoord nu al weer ter discussie te stellen en de belangrijkste marktpartijen te diskwalificeren. In plaats daarvan zouden we alle aanwezige kwaliteit moeten mobiliseren en ondernemers (lokaal en nationaal) inspireren door ze een reëel perspectief te bieden. Een duurzame gebouwde omgeving maken we samen.

Titia Siertsema, voorzitter Uneto-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche

Reageer op dit artikel