artikel

Lentekriebels

bouwbreed

Lentekriebels

De grafiek van mijn gewichtsmonitor vertoonde hetzelfde verloop en richting als de recente arbeidsmarktmonitor van de bouwpopulatie. Sinds enkele maanden volg ik mijn vrouw in haar zoveelste poging om overtollige ballast uit het lichaam te verdrijven. Dat ik deze keer in haar ‘paleocultuur’ mee was gegaan heeft te maken met mijn grote belangstelling voor primitieve volkeren en de daarmee samenvallende genetische bouwstenen.

Volgens de laatste inzichten van geitenwollensokkendragers zou de ontwikkeling van ons lichaam de voedselmanipulatie niet hebben kunnen volgen en eten we niet meer zoals ons lichaam het oorspronkelijk bedoeld heeft. Ongeveer vier miljoen jaar geleden begon de voorloper van de huidige mens zich rechtop te verplaatsen. Het is niet geheel duidelijk wat de aanleiding daarvoor was, maar een feit is wel dat daardoor zijn klavieren ‘vrijkwamen’ en zich konden ontwikkelen tot ingenieuze grijpinstrumenten. Handen zijn belangrijke middelen om grondstoffen te verwerken, modelleren, herschikken of samen te voegen en vormen de basis van het ambacht. Zou het een idee zijn om de ‘paleogedachte’ ook in het bouwbranche te introduceren? In ieder geval wordt bouwen dan iets minder gecompliceerd, iets minder gebonden aan regelgevingen en iets minder duur. Ook levert het extra banen op en wordt het nut van werken weer een fundamenteel onderdeel van ons bestaan. Terwijl een ijverige merel mij met een zuivere sonate weer de werkelijkheid in floot en de wekkerradio gewag maakte van de week van de lentekriebels, dacht ik aan de onzin van Jet Bussemaker die de huidige beroepsopleiding en de meestertitel uit de middeleeuwen met elkaar vergeleek. Ook zag ik de vorstelijke titel ‘tsaar’ voorbijkomen, evenals een zware veroordeling van de zorgoplichters die een slaatje hebben geslagen uit hun ten onrechte geplakte etiketjes met daarop vermeld ‘ernstig dyslectisch’. Terwijl ik mij nog een keer omdraaide kreeg ik zelf de lentekriebels en dacht eraan hoe het zou zijn om de bedstee eens op zijn paleoaans te gebruiken.

Reageer op dit artikel