artikel

Vermogens mobiliseren

bouwbreed

Naast het verstandelijke, rationele element speelt er iets anders mee als we besluiten nemen. Dat heet management met intuïtie. In een wereld waarin snelheid geboden is, kan intuïtie van groot belang zijn. Mits goed getraind en doelmatig gebruikt, vergroot intuïtie de snelheid van denken, voelen en handelen. Dat geeft iedereen die er gebruik van maakt een grote voorsprong.

Je zou het niet denken, maar je kunt intuïtie een grote rol laten spelen bij planning. Hoe zou dat eruit zien? Hoe verbind je management en intuïtie? Manuren, euro’s en opleverpunten; iedereen weet wat we daarmee bedoelen. Anders is dat met de vermogens van onze rechterhersenhelft. We kennen het gebruik daarvan zelf eigenlijk niet eens zo goed. Laat staan dat je weet hoe de zoekpatronen van je collega werken.

A ls we dat wel weten gaan zaken sneller, beter, leuker. Elkaar zonder veel woorden begrijpen geeft ruimte en tijd. Twee zaken die aan belang winnen in deze tijd. Vertrouw op je intuïtie, simpel. Zijn er geen valkuilen? Natuurlijk wel. Zelfs onze intuïtie ontwikkelt een patroon of gewoonte. Hij laat je af en toe vals geloven dat je eerste ingeving de beste is. Het geloof dat elk probleem uniek is, is de eerste fout die we maken.

Een tunnelvisie is een volgend probleem. Dat is hinderlijk zichtbaar wanneer we optimistisch blijven over omstandigheden wanneer ervaring aantoont dat het echt tegenzit. Schat dus de ervaring van anderen op waarde. Niet erkennen van alternatieven brengt je zeker bij een slechte beslissing. Tunnelvisie reduceert opties. Wat dacht je van incentives?

Tot slot: wees attent op de druk van buiten. Of het nu de mening van experts is of de invloed van de massa via sociale media. Leer jezelf aan gewoontes te evalueren en bepaal waar deze je ontwikkeling in de weg hebben gestaan. Think twice , voordat je je op thin icebegeeft!

Reageer op dit artikel