artikel

Leg de lat maar hoog

bouwbreed

Leg de lat maar hoog

Bij hoge latten denk ik in deze olympische tijd vaak aan Sergej Boebka, de legendarische polsstokhoogspringer die 35 keer het wereldrecord verbeterde. Pas februari dit jaar werd zijn 21 jaar oude wereldrecord verbeterd tot 6,16m.

De lat hoog leggen, doen de huidige studenten dat nog? Bij de studenten Civiele Techniek aan de TU Delft zie ik dat vaak wel. Natuurlijk ken ik de verhalen over de What’s app-generatie, die zich nauwelijks kan concentreren, die alles wil doen met minimale inspanning, die het liefst onder de lat door wil lopen… Maar ik zie elke dag ook gemotiveerde studenten, die het mooi vinden om een ingewikkeld probleem op te lossen, die een maatschappelijke bijdrage willen leveren en die de lat graag hoog leggen om hun eigen grenzen te ontdekken. Twee voorbeelden.

Afgelopen jaar haalde afstudeerder Marcel Klomp de landelijke pers met zijn idee om een demontabel stadion te maken. Na het WK voetbal in 2010 verpieterden diverse stadions in Zuid-Afrika. Een stadion dat wereldwijd kan worden geplaatst, gedemonteerd en vervoerd naar het volgende toernooi is dus een slim idee.

Een idee dat nog niet veel aandacht kreeg is het toepassen van 2 tot 3 mm dik vezelversterkt beton. In allerlei afwerkmaterialen zou dit een toepassing kunnen krijgen. Vahid Ibrovic deed voor de afronding van zijn bachelor diverse constructieve proeven met verschillende betonsamenstellingen. Hij toonde aan dat flinterdunne uitvoering mogelijk is. Het wachten is op de eerste lichtgewicht betonnen lampenkap in de woonwinkels.

Zowel Marcel als Vahid had geen directe ervaring met het onderwerp. Zij waagden zich op nieuw terrein en toonden hun vaardigheid om unieke problemen op te lossen.

De ‘drive’ en het enthousiasme van studenten motiveerden mij om zelf ook de lat hoog te leggen. In juni van dit jaar hoop ik een promotieonderzoek over constructieve veiligheid af te ronden. En daarna? Misschien moet ik een bedrijfje starten dat polsstokken produceert van vezelversterkt beton. Wellicht dat er op de Olympische zomerspelen in 2016 een nieuw wereldrecord mee kan worden gesprongen. Uiteraard wel in een demontabel stadion!

Karel Terwel, docent en onderzoeker constructief ontwerpen en constructieve veiligheid, Civiele Techniek, TU Delft

Reageer op dit artikel