artikel

De bij en de ingenieur

bouwbreed Premium

De bij en de ingenieur

Iedereen kent ze tegenwoordig wel: de TEDx-talks. Op 24 december 2013 was er weer aandacht voor de TEDx-talk die Dennis van Engelsdorp hield in 2008.

Daarin vroeg hij in zijn verhaal aandacht voor de bij en wees ons op het belang van dit kleine beestje. Daarvoor, in 2007, deed Dreamworks uit Hollywood dit ook, toen in de animatiefilm ‘Bee movie’. In deze animatiefilm leggen de bijen hun werkzaamheden stil. Als gevolg daarvan vindt er geen bestuiving meer plaats. Hierdoor sterven langzaam maar zeker alle bloemen en gewassen uit. Ze zijn dus niet alleen van groot belang voor de natuur, maar ook voor het veiligstellen van de landbouwproductie. Nu is de bij in deze column niet de ster van het verhaal, maar ik wilde ze graag gebruiken om een parallel te trekken met een andere belangrijke groep, de ingenieurs.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van NLingenieurs bij het NRC op 17 januari leerden de cijfers ons dat we in Nederland circa 800.000 afgestudeerde ingenieurs hebben. Dit zijn de mannen en vrouwen die de fysieke leefomgeving ontwerpen en realiseren. Zonder hun voorgangers was de Flevopolder er niet geweest, bestonden de Deltawerken niet. En zonder de ingenieurs van deze tijd was het eindresultaat van het Rijksmuseum misschien wel minder mooi geweest. Iets wat ir. Johan Galjaard terecht opmerkt in zijn column van 17 april 2013 in deze krant. Dit is alleen iets wat we maar moeilijk voor het voetlicht krijgen. Voor de buitenwacht zijn we misschien gewoon dáár, net zoals de bijen.

Het jaar 2014 staat voor NLingenieurs in het teken van onszelf profileren. De communicatieve ingenieur als basis van goede profilering, zo verwoordde Hans van Duijn (TU Eindhoven) het tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst. Daarbij wees hij expliciet op de communicatieve vaardigheden die jonge ingenieurs bezitten. En juist voor hen organiseren wij het Doe & Durf-initiatief dat in 2014 gaat plaatsvinden. Een tweedaagse innovatiesessie waarin de jonge professionals laten zien waarom deze branche zo leuk en belangrijk is om in te werken. Immers, net als de bij is het de ingenieur die de leefomgeving vorm geeft en aantrekkelijker maakt.

Doede Wessels, bestuurslid jongNLingenieurs

Reageer op dit artikel