artikel

Geen bouwkundig ingenieurs meer voor de bouw

bouwbreed Premium

Geen bouwkundig ingenieurs meer voor de bouw

Management overheerst inhoud. Je ziet het overal. Ook op universiteiten. Afstuderen in Uitvoeringstechnologie op TU Eindhoven is definitief gestopt. Aan een uitstroom van veertig tot vijftig diploma’s per jaar komt een eind. Alle protesten van Bouwend Nederland, bouwers, collega hoogleraren en studenten hebben niet geholpen.

De decaan bleef stoer op koers, maar beseft de schade niet. TU Delft staat niet te trappelen om die opleiding over te nemen, zij denkt meer ontwerpgericht en staat financieel ook strak. Wellicht moeten de academici voor de bouw van elders komen (economie en management), niet meer vanuit de techniek. Of moeten de bouwers en producenten in Nederland de koppen bij elkaar steken en elders een opleiding starten. Met nieuw elan en nieuw geld uit andere potten. Anders zijn studenten die academisch willen studeren voor de uitvoerende bouw voortaan aangewezen op faculteiten in België en Duitsland.

Het initiatief ligt nu bij de markt. Die heeft natuurlijk in de recessie nog wel wat anders aan zijn hoofd dan voor opvolging over tien jaar te zorgen. Maar als er geen uitvoerende bouwers meer worden opgeleid, waarom zouden we dan wel wetenschappers voor de bouw opleiden? Dat doe je dan ook voor niets, want die publicaties worden niet gelezen door de bouw, wel door collega’s in Hong Kong. Zouden we dan niet meteen doorstoten en van de 3TU-Bouwfaculteiten er één maken?

In de tijd dat ik formateur was van de 3TU Bouw, nog maar vijf jaar geleden, wilde ik juist door middel van de 3TU Speerpunt Bouw de deuren van de faculteiten wagenwijd openzetten voor de bouw en voor de maatschappij. Alle gelederen in de bouw zagen dat zitten. Met in totaal tachtig bouwhoogleraren moest de maatschappij toch in de toekomst veel kunnen bereiken? Maar het mocht niet van de decanen en het plan werd vakkundig in de la gestopt. De hoogleraren waren te druk met opleiden en onderzoeken om zich zorgen te maken. “De bouw ziet de universiteiten niet staan”, zei Jack de Leeuw (SBR) me ooit. Hoe waar is dat nu weer aan het worden. Ondanks de goede wil van enkele hoogleraren om aan te tonen hoe over de recessie heen te springen.

Mick Eekhout, hoogleraar TU Delft en directeur Octatube, Delft

Reageer op dit artikel