artikel

Bouwmannen van 50

bouwbreed

Bouwmannen van 50

De top tien van de Nederlandse bouw is man en 56,5 jaar oud. En dat beeld geldt ook voor de hele top 50. Allemaal mannen, gemiddeld 55 jaar.

Vrouwen zijn waarschijnlijk te dom, beschikken over de verkeerde humor, rijden geen Mercedes diesel of zijn in die leeftijdscategorie niet voorhanden.

Deze vijftig topmannen hebben hun universitaire opleiding afgerond rond 1980. Toen was de wereld nog plat. Nederland was nog erg druk aan het wederopbouwen, de stadsvernieuwing werd net uitgevonden en van Vinex had nog niemand gehoord. De elektrische IBM typemachine met het verwisselbare bolletje (waarmee je andere lettertypen kon gebruiken) en het correctielintje golden als de nieuwste verworvenheden van de moderne tijd.

Waarom verwijs ik naar die studententijd? Omdat die periode redelijk bepalend is voor de ontwikkeling van je wereldbeeld. En voor veel mannen (zeker voor ‘kerels’, die ook nog eens lid waren van een studentenvereniging) de kring van kennissen en vrienden in die tijd wordt gevormd. Advies of feedback krijgen veel mannen dus de rest van hun leven van een leeftijdgenoot met dezelfde studie-achtergrond, hetzelfde sociale profiel en met hetzelfde wereldbeeld.

Dat soort netwerken zijn sterk als de wereld geleidelijk verandert, maar ze zitten in de weg als de wereld op zijn kop staat. En laat ik nu van mening zijn dat de wereld op zijn kop staat en we thans meer niet weten dan wel. En dat veel oude waarheden niet meer op gaan en het moeilijker dan ooit is om nu succesvol in de bouw te ondernemen. Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe deze mannen (op een paar jonkies na) over hun opvolging denken en dan vooral over het profiel van de nieuwe eindverantwoordelijke? Slaan ze wat leeftijdsgroepen over en zijn ze op zoek naar dertigers? Of naar vrouwen die ongetwijfeld anders over wonen en werken denken?

Lenny Vulperhorst, adviseur Andersson Elffers Felix, Utrecht

Reageer op dit artikel