artikel

Blokken zonder voeg met stalen details

bouwbreed

Eén ralkleur per woonblok. Dat is het basisprincipe achter de woonhoven Cortinghborg. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Stalen daken met dito schoorstenen en brievenbussen; houten kozijnen; en een bijpassende baksteen, voegloos gemetseld met een superdun bedmortel.

– In Groningen komt een wijk die aan de zuidkant aansluit op de naastgelegen woonwijk in de stijl van de Amsterdamse School. De bouwblokken bestaan uit een schil van metselwerk, repeterende kozijnen en schuine daken met stalen dakpannen, per blok in dezelfde kleur.

Projectarchitect Frans Benjamins van het Eindhovense bureau Architecten|en|en: “Wij wilden woonblokken realiseren in één ralkleur per blok. Daar is de materialisering een gevolg van. De daken, schoorstenen en brievenbussen zijn van staal, omdat je dit materiaal foutloos in dezelfde kleur kunt spuiten of poedercoaten.”

Gevelsteen

De dakpannen, Twintile geheten, komen uit België. Ze zijn samengesteld uit twee alu-verzinkte platen, gescheiden door een laag polymere folie. Zo klinkt het niet hol als het regent. Bovendien wordt door deze opbouw ook condensatie gereduceerd. Het dak is geventileerd uitgevoerd, met een fikse dakplaat eronder.

De gevelsteen is per blok aangepast op de gekozen ralkleur. “Om de kleurbeleving zo intens mogelijk te maken, hebben we gekozen voor voegloos metselwerk. Wij wilden de gevelstenen verlijmen, maar de aannemer, Noppert in Heerenveen, stelde voor om superdun bedmortel te gebruiken. Dat is eigenlijk een soort lijm, maar je verwerkt het niet met een lijmspuit, maar met een troffel.”In theorie kan de gewone metselaar er dus ook mee uit de voeten. De praktijk bleek hier echter weerbarstiger.

Roelof Jong van woningcorporatie De Huismeesters, die indertijd projectleider was op de Cortinghborg: “De resultaten waren sterk wisselend. We hebben voor aanvang van het project een aantal proefmuren gemetseld om te testen welke laagmaten je kunt behalen, maar in de praktijk is dat niet steeds goed gelukt. Ten eerste vraagt voegloos metselwerk een zeer maatvaste steen – en bij ons waren er dikteverschillen tot 5 millimeter. Ten tweede bleken niet alle metselaars zorgvuldig genoeg te kunnen werken. We hebben er zelfs weg moeten sturen van het werk.”

Rollagen mislukt

Het metselwerk in het grote vlak werd wel goed, maar de rollagen mislukten. “De metselaar die het hangende werk deed, hield zich niet aan de voorgeschreven verwerkingsmethode en gebruikte te weinig mortel. Daardoor was de hechting onvoldoende. Er is zelfs een steen naar beneden gekomen.”

Uiteindelijk verwijderde De Huismeesters al het hangende metselwerk en vervangen dit door een aftimmering.

Jong: “Onze conclusie is dat niet elke metselaar dit kan. En dat er heel goed dagelijks toezicht nodig is bij een werk als dit.”

Remix leverde de mortel, Heine voerde het metselwerk uit. Zowel Noppert als Heine is inmiddels failliet, waardoor commentaar van een metselaar uitblijft.

Overigens geeft Jong ook aan dat er een lichte speling zat in de constructie van de poorten. “Het metselwerk was dus ook enigszins onderhevig aan beweging. En dan komt de kwaliteit van het metselwerk natuurlijk helemáál precies.”

Reageer op dit artikel