artikel

Kerstbomen

bouwbreed

Kerstbomen

Ruim 50 jaar had opa Paul als Peerke de tonpraoter op een humoristische wijze ambtenaren op de hak genomen, maar deze keer hadden ze hem zelf aan het janken gebracht.

De humor van de stadsdienaren kwam niet vanuit een sauwelton, maar vanuit een inhalig heffingsbeleid. Ondanks zijn broze gezondheid was de 83-jarige sjacheraar ook dit jaar weer van plan om vanuit zijn binnenplaatsje kerstbomen te verkopen. De kosten voor een gemeentelijke vergunning die hij daarvoor (na achteraf blijkt) niet nodig had, was nooit een belemmering geweest, maar dit jaar sloeg hij daar stijf van achterover. Door een onbegrijpelijke verhoging van 155 euro naar 846 euro was er geen droog brood meer te verdienen aan de groene naaldenverzameling; een reden om maar met zijn hobby te stoppen.

De verantwoordelijke wethouder gaf in een beschamende uiteenzetting aan dat de verkapte vorm van belastingheffing zelfs 1281 euro had moeten bedragen. Om de kosten van zijn ambtenaren te dekken, was op de werkvloer nagegaan hoeveel tijd ermee was gemoeid om een simpel goedkeuringsvodje samen te stellen. De calculatie leverde een onthutsend beeld op: vooroverleg 2 uur; ontvangen aanvraag 1 uur; inwinnen advies en verwerking 1 uur; advisering 2 uur; opstellen beschikking 1 uur; verzenden beschikking 1 uur. Ruim anderhalve euromeier per uur. Zo bont zou een ondeugende aannemer het nog niet kunnen bedenken. Werkverschaffing is goed, maar het moet gebaseerd zijn op het feit dat werkeloosheid een sociaal drama is.

Het was niet het enige bestuurlijk treurspel van de afgelopen periode waaruit blijkt dat we voorlopig nog in een diepe culturele crisis zitten. Wat te denken van het onderzoek naar de vermeende onrechtmatige gedeclareerde taxiritjes naar en van de plaatselijke kroeg door een bijdehante wethouder. Liefst 100.000 euro gemeenschapsgeld moest er uit de kas worden getrokken om door een onderzoeksbureau te laten achterhalen dat er voor bijna 1900 euro aan taxibonnetjes in de bestuurlijke schuif lagen. Miljoenen worden er verkwanseld door belachelijke regelgevingen, incompetente ambtenaren, sjoemelende bestuurders en vooral ingehuurde adviesbureaus die daar misdadig veel geld aan verdienen. Het wordt tijd voor een revolte.

Harry Verhoeven, studio Eyckehorst.nl

Reageer op dit artikel