artikel

Ingenieurtje plagen makkelijker dan prijzen

bouwbreed

Ingenieurtje plagen makkelijker dan prijzen

Een techneut plagen is niet zo moeilijk. Begin over zijn communicatieve vaardigheden: “Technici denken vierkant. En zo praten en schrijven ze ook.”

Of over het gebrek aan erkenning: “In welke vijf fasen pakt een ingenieur een project aan? Vreugde, ontgoocheling, zoektocht naar de schuldige, straf van een onschuldige, lof voor een niet-betrokkene.”

Een techneut prijzen, is een stuk lastiger. Waar te beginnen. Dat hij of zij zo goed kan rekenen? Is dat nog wel een maatschappelijk gewenste vaardigheid? Tijdens een presentatie van de stichting Specialist Development kwam een mooi voorbeeld aan de orde. Het schoolrapport van vroeger presenteerde harde cijfers voor vakken als rekenen en taal. Daarentegen geeft het huidige rapport vooral waarderingen op een schaal van 1 tot 5 voor sociale vaardigheden als ‘maakt makkelijk contact’. In het werkende leven is het niet anders. Specialisme is uit, generalisme is in. Uw Linkedin-netwerk stroomt waarschijnlijk over van de managers en senior projectleiders, maar het aantal specialisten is waarschijnlijk op één hand te tellen.

De kans dat ingenieurs een compliment krijgen is de laatste jaren ook door een andere reden afgenomen. Het aantal opdrachtgevers met een inhoudelijke achtergrond daalt. Daardoor is er minder oog (en daarmee minder waardering) voor de technische details. Voor een pessimist een zorgelijke ontwikkeling zijn, maar daar schaar ik mij niet onder. Het enige dat we hoeven doen is onze eigen waardering organiseren. De bron is dichtbij: uw eigen collega’s. Feedback, complimenten en pluimen – vraag ze en deel ze uit! Voor de leidinggevenden onder u: mensen die goed in hun vel zitten, wier inspanningen geapprecieerd of ten minste geëvalueerd wordt, presteren beter. Het kost amper tijd, nog minder inspanning en het is bovenal volledig gratis. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn, of heeft Arnon Grunberg gelijk? “Wij zien de onvolkomenheden, maar wij vrezen de krachten die de status quo omver willen werpen nog veel meer dan de status quo zelf.”

Joost Hulsbos, adviseur planstudies bij Witteveen+Bos

Reageer op dit artikel