artikel

Gevelpanelen van auberginestelen

bouwbreed

Gevelpanelen van auberginestelen

Uit de stelen van aubergineplanten en ander groenafval gaat Nova Lignum gevelpanelen produceren. Vermengd met twee minerale grondstoffen leveren de vezels een stabiel plaatmateriaal bestand tegen vocht en onbrandbaar.

Het plan is in eerste instantie ontstaan in de zoektocht naar een goede bestemming voor het plantenafval van de auberginekwekerij van de gebroeders Groenewegen in West-Brabant. Elk najaar wanneer de planten geruimd worden komt er 400 ton plantenafval vrij, dat tot nu toe gecomposteerd wordt. De helft daarvan bestaat uit taaie houtachtige vezels, die heel goed een andere toepassing kunnen krijgen. Een paar jaar terug stuitte Johan Groenewegen op een Canadese materiaalonderzoeker en een Nederlandse productontwikkelaar die samen het zogeheten Moxy-proces aan de man brengen. Daarbij worden houtachtige vezels van planten, oud papier of andere herkomst vermengd met een poeder en een vloeistof en en tot een dicht materiaal geperst. Het eindproduct noemt Groenewegen een koud keramisch composiet.

Reageer op dit artikel