artikel

Commentaar / Koning

bouwbreed

Wij van WC-eend adviseren WC-eend. De slager keurt zijn eigen vlees. In de bouw gaat het ook die kant op. De overheid wil zich terugtrekken als toezichthouder, de markt is volgens de regering prima in staat om verantwoordelijkheid te dragen voor bouwkwaliteit.

Of andersom: een politieagent voert ook geen apk-keuring voor auto’s uit. Het plan is mooi, de uitwerking laat al enige tijd op zich wachten. Ambtenaren, toezichthouders, aannemers en opdrachtgevers buigen zich al jaren over dit vraagstuk. De bouw wil graag van de toezichthouder af; dat scheelt gemeentelijke leges. De toezichthouder twijfelt of de aannemerij wel kan omgaan met zoveel vrijheid, vreest voor extra ongelukken als nieuwe regels uitblijven. ‘Dossier-Dekker’ bezorgt het ministerie van Binnenlandse Zaken kortweg hoofdpijn. En dus schakelde minister Blok een onpartijdige scheidsrechter in: het Instituut voor Bouwrecht (IBR). Afgelopen zomer kwam het IBR met een verstrekkend advies: als de positie van de eindgebruiker moet worden versterkt, is aanvulling van het Burgerlijk Wetboek noodzakelijk. Dat voorkomt oeverloos geprocedeer, getouwtrek en teleurgestelde klanten. Meerdere Haagse bronnen gaven vorige week aan dat het kabinet dit advies wil overnemen. Niet iedereen is enthousiast. Bouwend Nederland wijst op het gegeven dat veel bouwfouten worden veroorzaakt door de ontwerpers, waarvoor je bouwers toch moeilijk aansprakelijk kunt stellen. Vernieuwers in de sector zien juist nieuwe kansen, geloven in een wereld waarin de goede bouwer zich beter kan onderscheiden. De onpartijdige Monika Chao-Duivis, directeur van het IBR, benadrukt op haar beurt dat het tijd is voor helderheid voor iedereen. In een tijd dat de mensheid bemande raketten zonder materiaalpech op Mars kan laten landen, lijkt dat vooralsnog de enige juiste conclusie. Wie vrijheid wil, zal ook zijn verantwoordelijkheid moeten nemen.

Reageer op dit artikel