artikel

Assistent-plantkundige

bouwbreed

Assistent-plantkundige

Onlangs was er een ‘verdacht’ pakketje bezorgd bij de Belastingdienst. Het eerste waaraan ik dacht was ‘een aanslag’, maar die Freudiaanse ingeving ging te ver.

De ophef daaromtrent heeft blijkbaar wel een aantal fiscale slapers wakker geschud. Vooral de afdeling waaronder de WVA valt viert momenteel een feestje. Op ondubbelzinnige wijze is de plaatselijke mbo-gigant door de inspectie op de vingers getikt. Om misbruik te kunnen maken van de wet vermindering afdracht loonbelastingen etc., heeft zij voor een busmaatschappij een nikszeggende maatwerkcursus verzorgd. Ruim 2000 chauffeurs, waarvan de meesten al jaren lang vakbekwaam hun touringcar door de moeilijkste straatjes wisten te dirigeren, werden bijgeschoold in ‘het nieuwe rijden’. Twee ongeschonden rondjes rond de plaatselijke kerktoren met enkele als hooligans verklede acteurs op de achterbank, was blijkbaar voldoende om in aanmerking te komen voor maximaal 2655 euro belastingkorting per persoon.

Het moge duidelijk zijn dat de school zich met deze ‘commerciële’ activiteit behoorlijk heeft laten binnenlopen. Eerder werden door een andere onderwijsinstelling Poolse tomatenplukkers opgeleid tot ‘assistent-plantkundige’. Een van de kerntoetsen betrof de vraag waar tomatensoep van was gemaakt.

Jaren geleden werd binnen de wegenbouw al een slinks trucje uitgehaald om oudere werknemers een handtekening te laten zetten op een cursuslijst, waardoor ze nog net voor hun prepensioen in aanmerking kwamen voor een ‘startkwalificatie’. Deze ‘geste’ van de foute baas kende maar een doel: zijn eigen zakken vullen.

De WVA, waarvan het gebruik ervan in amper vijf jaar is verdubbeld, zal binnenkort verdwijnen. Voor tientallen opleidingsbedrijven is dat vermoedelijk het ontnemen van de laatste zuurstof om te kunnen overleven. Wat mij betreft moet niet het misbruik worden gestraft, maar de initiatiefnemers die een wet in elkaar hebben geflanst met te veel open eindjes.

Onder het door de overheid gestimuleerde motto ‘door de gelegenheid maken wij van u allen een dief’, is misbruik en graaien een onderdeel van onze nationale cultuur geworden. Omdat de morele verdorvenheid binnen alle lagen van de bevolking ‘het mijn en dijn’ heeft vertroebeld, is onze maatschappij verworden tot één groot Sodom en Gomorra. In dat perspectief is het wachten op een afstraffing door een stormvloed van zwavel en vuur.

Harry Verhoeven, Studio Eyckehorst

Reageer op dit artikel