artikel

Lucht

bouwbreed Premium

Opluchting, dat beschrijft het beste het gevoel bij vrijwel de ganse aardkloot toen bekend werd dat er in de Verenigde Staten toch een akkoord was bereikt over verruiming van het schuldenplafond. Door de globalisering zou een deconfiture van de VS niet alleen daar effect hebben, maar wereldwijd. Een tweede financiële crisis, wederom geëxporteerd door de […]

Opluchting, dat beschrijft het beste het gevoel bij vrijwel de ganse aardkloot toen bekend werd dat er in de Verenigde Staten toch een akkoord was bereikt over verruiming van het schuldenplafond. Door de globalisering zou een deconfiture van de VS niet alleen daar effect hebben, maar wereldwijd. Een tweede financiële crisis, wederom geëxporteerd door de VS na de subprime hypotheken, zou ons deel geweest zijn.

Het is niets dat een stelletje theedrinkers uit Boston een vuurtje willen stoken, mits ze dan alleen zichzelf maar branden.

Lucht is ook iets waar Rotterdam en vooral de mensen in Overschie naar snakken. De verhoging van de maximumsnelheid op de A13 aldaar naar 100 kilometer per uur, heeft gezorgd voor extra veel vuile lucht. Een kort geding is minister Schultz ten deel gevallen. De landsadvocaat moest daar roepen dat het allemaal nog binnen de Europese grenzen past.

Het kan geen toeval zijn dat net na het kort geding eurocommissaris voor milieu Janez Potocnik nog eens meldde hoe schadelijk vieze lucht is en dat er miljarden euro’s per jaar bespaard kunnen worden. Een dag later gaf de Wereld Gezondheidsorganisatie WHO aan dat vieze lucht wel degelijk carcinogeen is.

Als Melanie een beetje sportief is, geeft ze nu onmiddellijk toe dat ze fout zat en dat ze de snelheid weer terugbrengt naar 80 kilometer per uur. Dan doet ze tenminste iets positiefs aan het nog immer slinkende vertrouwen in de politiek.

Intussen is het premier Pechtold, o nee, dat is hij nog niet, al lijkt het er wel op, Alexander dus, mooi gelukt om weer een nieuw akkoord te smeden met het kabinet en ChristenUnie en SGP. Een aantal scherpe kantjes van het sloopbeleid van premier Rutte cs is er af en voor de bouw specifiek is het lage btw-tarief verlengd.

Nu maar hopen dat Brussel het allemaal goedvindt, omdat de 6 miljard bezuiniging volgens het CPB uiterst dun is geworden. Ook is te hopen dat de politiek nu eens consistent deze lijn blijft volgen. Want als er een ding is waar kiezers een hekel aan hebben, dan is het gezwabber. Consistentie geeft aanzienlijk meer lucht aan de burger en dus aan de economie.

Reageer op dit artikel