artikel

Echte mannen

bouwbreed

Echte mannen

KPMG en TU Delft hebben een onderzoek gedaan naar faalfactoren in de bouwsector (zie Cobouw, 22 oktober 2013). Na uitgebreide studie was de conclusie dat het relatief laat inschakelen van de aannemer de belangrijkste oorzaak is van tijds- en kostenoverschrijdingen. Ook spelen veel ‘zachte’ faalfactoren een rol.

“Ze ontdekten er in totaal 11. Ruzie, een slechte sfeer en slechte communicatie zijn voorbeelden”. Verder: “Een team dat niet competent genoeg is, en een planning die slecht is uitgewerkt en geen onzekerheidsmarges heeft.” “Ook de rol van de opdrachtgever is belangrijk. Als de besluitvorming niet adequaat verloopt, heeft het hele project er last van.”

Goh….. dus projecten zijn van meer afhankelijk dan de harde, technische voorbereiding en uitvoering?? Oeps, ik betrap mezelf op enig cynisme. Ik ben heel blij dat er gerenommeerde partijen zijn die serieus onderzoek doen naar faalfactoren. Het is namelijk nog steeds meer regel dan uitzondering dat er naar hard bewijs wordt gevraagd voor onze stelling dat de cultuur in de bouwsector echt broodnodig moet veranderen om tot goede projecten voor een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding te komen. Want in de bouw houden we niet van zachte dingen. Vertrouwen is leuk, controle is beter. En al die zachte factoren, die kan je slecht meten. Dus hou de focus vooral op de harde kant, daar weten we tenminste wat we doen. Goed.

Nee, niet dus! Ik denk dat de cultuuromslag in de bouw er baat bij zal hebben als we eens afstappen van de indeling hard – zacht. Alleen al door bepaalde aspecten ‘zacht’ te noemen, zorg je er voor dat er minder aandacht voor is. Want echte mannen doen niet aan zacht. Echte mannen doen aan hard. En de bouw zit vol met echte mannen, toch, jongens? Dus: weg met zacht! Vanaf vandaag zijn ook de zachte factoren lekker hard, met dank aan de onderzoekers die de zachte factoren hard hebben weten te maken.

Jacqueline Schlangen, directeur Vernieuwing Bouw

Reageer op dit artikel