artikel

Bouwstress

bouwbreed

Bouwstress

Ons vak zit momenteel in een fase waarin de spanningen flink oplopen. Dat zie je ook op de bouwplaatsen waar de bouwstress stevig toeslaat.

Mensen maken zich zorgen over de ontwikkelingen in de BV Nederland. Wat betekent dit voor het vak en de werkgelegenheid? Maar vooral, wat betekenen deze veranderingen voor mij persoonlijk? Het wegvallen van zekerheden is een belangrijke factor die zorgt voor steeds meer onzekerheid . “Er zal altijd wel gebouwd worden”, zei mijn vader weleens. Toekomst verzekerd, dacht ik dan. “Nederland hoort bij de kopgroep”, zei onze premier aan het begin van de crisis nog monter. Met enige terughoudendheid dacht ik toen nog: “Kunnen we toch nog lekker vooruit”. Inmiddels zie ik alle partijen in de vastgoedsector koortsachtig zoeken naar nieuwe wegen. Slechts enkele ondernemers lijken de juiste routekaart in huis te hebben. Ondertussen zijn bedrijven zich aan het herorganiseren, staan banen op de tocht en worden vele verworvenheden naar beneden bijgesteld. 

En op de bouwplaats komt deze nieuwe werkelijkheid keihard aan. Het resulteert in oplopende spanningen tussen leveranciers en de uitvoerder, tussen de zzp’er en eigen medewerkers. Maar ook tussen de projectleider en opzichter die zich geconfronteerd zien met steeds kortere doorlooptijden en een uitgeknepen budget. Leveranciers en onderaannemers gaan failliet met faalkosten en kwaliteitsverlies tot gevolg. Kortom, je moet van goede huizen komen om met deze bouwstress om te kunnen gaan. Een diepe buiging voor alle mensen op de bouwplaats is dan ook gepast.

Bijzonder is dat je hiervan in de interne tevredenheidsonderzoeken vaak niet veel terug ziet. In persoonlijke gesprekken met de mensen komt deze zorg echter wel tot uitdrukking. Mijn oproep is om daar in deze tijd toch oog en vooral oor voor te hebben. Dat is niet alleen onderdeel van goed werkgeverschap het is ook in het belang van onze toekomst. Op weg daar naar toe hebben wij namelijk gemotiveerde en vertrouwde mensen keihard nodig.

Bart Hendriks, Algemeen directeur Hendriks Coppelmans Bouwgroep

Reageer op dit artikel