artikel

De roze baksteen

bouwbreed

De roze baksteen

A pre-conceived idea of what it all meant,

For those who like the same sex had the characteristics,

The right-wing conservatives think it’s a decision,

And you can be cured with some treatment and religion,

Man-made, rewiring of a pre-disposition.

Playing God / Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert – ‘Same love’

Op 26 juni bepaalde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat getrouwde homo’s dezelfde rechten hebben als getrouwde hetero’s. De uitspraak was een grote overwinning voor organisaties die vechten voor homorechten. Na het bekend worden van het vonnis werd op meerdere radiostations in Amerika ‘Same love’ gedraaid. ‘Same love’ gaat onder andere over het homohuwelijk en de acceptatie van homo’s.

Behalve dat het gewoon een goed en catchy nummer is, geeft het ook stof tot nadenken. Bij mij gaat dat altijd gepaard met rare gedachtesprongen. Zo moest ik meteen denken aan Jamai Loman. Stel dat hij als, nog niet uit de kast gekomen tiener, niet Idols had gewonnen maar in een bouwkeet zijn werk had moeten doen. De keet waar de foto’s van Tatjana in haar ‘maar buurman wat doet u nu-pose’ nog steeds veelvuldig worden opgehangen.

Hoe zou hij zich voelen, of andere jonge homo’s? Zijn ze geaccepteerd, is er ruimte voor de homoseksuelen in de bouw? Ik heb hier geen cijfers over. Wel is duidelijk dat acceptatie van homo’s op de werkvloer in Nederland beter kan. Door de verharding van de samenleving wordt het steeds lastiger om voor je geaardheid uit te komen. Kan dat wel, zit je beter in je vel en doe je werk met meer plezier. Daarnaast staat diversiteit in de bouw bij goed beleid voor vergroting van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt en innovatie. Twee zaken waar veel behoefte aan is in de bouw.

Dus wie pakt de handschoen op? De bal ligt bij de brancheorganisaties. ‘De roze baksteen’ voor het bedrijf met het beste diversiteitsbeleid. Een netwerkorganisatie ‘Bouwen aan een regenboog’. Zo maar wat suggesties om de bouwbranche moderner, meer divers en een echte afspiegeling te maken van de samenleving.

We press play

Don’t press pause

Progress, march on!

Drs. Sjaak Schouteren SMP Manager business development Cunningham Lindsey Nederland

Reageer op dit artikel