artikel

Trots op de bouw!

bouwbreed

Trots op de bouw!

De bouwsector krijgt harde klappen. Naast de afname van het aantal bedrijven zien we een toename van het aantal zelfstandigen in de bouw en die hebben het ook zwaar. Gelukkig zijn er een paar economische kompasnaalden die de goede kant op wijzen.

De rente op leningen en hypotheken is historisch laag; de ontwikkeling van nieuwe vormen van financiering zoals de krediet-unies en wellicht ook de pensioenfondsen die de hypotheekmarkt mogen betreden en niet te vergeten de aankondiging van buitenlandse banken om de Nederlandse markt te betreden met annuïteitenhypotheken.

Volgens de Rabobank, ’s lands grootste hypotheekverstrekker, is de bodem van de prijsdaling op de huizenmarkt in zicht en begint de prijs zich te stabiliseren. Wonen en voeding zijn altijd noodzakelijk, roepen de economen dus het kan niet lang meer duren voor de kentering komt. De vraag om betaalbare woonruimte, met dragelijke lasten, wordt steeds sterker.

Daarmee zijn we er nog niet wat betreft de sector: de stichtingsprijzen van huizen zijn nog te hoog en dit vraagt om een andere wijze van organisatie van het bouwproces. Meer samenwerking door ketenpartners heb ik in mijn vorige column al genoemd. Het duurzaamheidsvraagstuk betrekken; energieneutrale woningen ontwikkelen; cradle-to-cradle tot standaard verheffen en maar eens écht gaan beginnen met bouwmaterialen uit de buurt te betrekken en de vrachtwagens vol naar de bouwplaatsen te laten rijden. Er wordt in dit kader al geëxperimenteerd met distributiecentra voor bouwplaatsen; met de aan- en afvoer van bouwmaterialen en afval na de reguliere werktijd, zodat het bouwproces geen stagnatie oploopt én de introductie van slimme hulpmiddelen voor efficiënte samenwerking zoals BIM.

Daarnaast moet er nóg wat gebeuren en dat heeft te maken met trots en vakmanschap. Er is behoefte aan betrokken vakmensen die zich inzetten voor een goed stuk werk. De lage productiviteit weer omhoog brengen en met trots zeggen: daar heb ik aan gewerkt! Kwaliteit en veiligheid gaan hand in hand; de veiligheidskundige kijkt immers ook naar kwaliteit, zij het de kwaliteit van de arbeidsomstandigheden in meest brede zin en gericht op de procesmatige bevordering er van. Veiligheid krijg je cadeau bij een goed georganiseerd proces, aldus een uitspraak van een topman uit de bouw en het is terecht dat vakmensen trots zijn op hun prestaties.

Vorige week zaterdag was de Dag van de Bouw 2013. Volop aangekondigd en naast een goede participatie van aannemers, opdrachtgevers en bouwplaatsen waren er kritische geluiden te horen naar de politiek toe. Een goed signaal; de bouw laat zich horen!

Toen ik dinsdag beroepshalve op een bouwplaats kwam die vorige week zaterdag tijdens de Dag van de Bouw geopend was, hoorde ik enthousiaste verhalen. De bouwplaats was zoals altijd opgeruimd en het was een feestje om te zien hoe de veiligheid georganiseerd was. Zaterdag waren er ruim vierhonderd bezoekers geweest en de uitvoerder vertelde dat het best wel spannend was of het druk zou worden, maar dat er om 10 uur allemaal auto’s aan kwamen rijden. Zo is het op vele projecten geweest, volop belangstelling voor de bouw! Dit is van groot belang voor de sector en haar imago.

U vraagt zich misschien af of ik ook een bouwplaats heb bezocht afgelopen zaterdag en dat kan ik bevestigend beantwoorden. Het was een project van dezelfde aannemer dat net één dag eerder was geopend door prinses Beatrix en een kunststukje is van architectuur, techniek en vakmanschap. Museum De Fundatie heeft zijn deuren weer geopend en op de Dag van de Bouw was het tevens de aftrap van het culturele seizoen in Zwolle. Blikvanger was de bijzondere constructie (blob voor ingewijden) die het museum De Fundatie nu siert: een ovaalvormige constructie met als gevelbekleding keramische tegels. Een bezoek meer dan waard!

Ik heb genoten van het resultaat en ook van het proces waar ik regelmatig over de veiligheid mocht adviseren. Een met recht trots gevoel overspoelde me en ik heb de uitvoerder per sms gefeliciteerd met zijn prestatie. Hij antwoorde me: “en zonder ongevallen!”

Ook iets om trots op te zijn: geen ongevallen op de bouwplaats! We hebben een deskundige bouwsector in Nederland. Laten we er trots op zijn!

Jos Schouten, Veiligheidskundige bij Aboma in Ede

Reageer op dit opinieartikel via Twitter op @abomabv

Reageer op dit artikel