artikel

‘Stealth-paneel’ vergt geen productlicentie

bouwbreed

Architecten mogen niet zomaar de ‘stealth-panelen’ van Airbus ProSky gebruiken om elektromagnetische storingen die een gebouw kan veroorzaken te verminderen. Geïnteresseerden hoeven geen licentie te nemen op de gepatenteerde techniek maar moeten wel toestemming vragen.

Airbus ProSky ontwikkelde deze panelen oorspronkelijk voor luchthavengebouwen die signalen van landende vliegtuigen verstoren. De oorzaak, bijzonderheden en gevolgen zijn van elke storing telkens anders, zegt Jessie Hillenbrand van Airbus ProSky. “Een deel daarvan hangt samen met het ontwerp en de plek van een gebouw.” De ‘stealth-panelen’ van Airbus ProSky moeten dus aan de specifieke omstandigheden worden aangepast. Er kunnen volgens Hillenbrand geen standaard handelsproducten van worden gemaakt. Airbus ProSky levert geen producten maar legt uit hoe de panelen moeten worden gemaakt en hoe ze moeten worden aangebracht. Het bedrijf inspecteert het resultaat na de oplevering nog een keer.

Reageer op dit artikel