artikel

Onderzoekers ontwikkelen ‘koud verhardend’ beton

bouwbreed Premium

Onderzoekers ontwikkelen ‘koud verhardend’ beton

Onderzoekers in Duitsland hebben een betonsoort samengesteld die een zeer lage verhardingswarmte combineert met een behoorlijke aanvangssterkte.

Kleine cementdeeltjes zijn vervangen door alternatieve materialen. De warmte bedraagt na zeven dagen slechts 220 Joule per gram. Dat presteert een bestaande cement met zeer lage hydratatiewarmte ook, maar die blijft steken in de sterkteklasse 22,5. Het beton van de Duitse onderzoekers Katrin Eifert, Frank-Peter Kugler en Helmut Eifers bereikt de sterkteklasse 32,5. Het beste van vijf mengsels heeft na 28 dagen een druksterkte van 44,7 N/mm2, terwijl de hydratatiewarmte na drie dagen slechts 175 Joule per gram bedraagt.

Reageer op dit artikel