artikel

Energieoverschot efficiënt opslaan in vloeibare lucht

bouwbreed Premium

Het opslaan van energie met behulp van vloeibare lucht kan een aantrekkelijke methode zijn om de productiviteit van windturbines te vergroten. In Engeland staan twee grootschalige installaties op stapel, die met een relatief hoog rendement elektrische stroom kunnen opslaan.

Windenergie op het verkeerde moment later te benutten

Met de sterke groei van met name offshore windturbines neemt de kans toe dat windturbines op een ”verkeerd” moment elektriciteit produceren, bijvoorbeeld ’s nachts wanneer de vraag naar elektr ische stroom lager is dan overdag. Omdat het elektriciteitsnet het overschot aan elektriciteit lang niet altijd kan verwerken is het tijdelijk stopzetten van turbines in veel gevallen onvermijdelijk. Tenzij het mogelijk is om het surplus aan elektriciteit op te slaan. In de vorm van vloeibare lucht bijvoorbeeld. Door een eenvoudige gashouder gedurende drie uur met vloeibare lucht te vullen is een overproductie van 5 gigawatt (5000 megawatt) aan windenergie op te vangen, zo stelt het Engelse Centre for Low Carbon Futures in een deze maand verschenen rapport. Deze hoeveelheid komt overeen met 10 procent van de piekvraag naar elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk.

De techniek is simpel. Eerst haalt de installatie de aanwezige CO 2 en water uit de lucht. Een op elektriciteit draaiende koelinstallatie koelt de lucht vervolgens af tot ongeveer min 196 graden Celsius, waarbij een vloeistof ontstaat, dat bij een lage druk in een vat is op te slaan. Met 700 liter lucht is op deze manier ongeveer 1 liter vloeibare lucht te maken. Wanneer er elektrische stroom nodig is, vindt het omgekeerde proces plaats door de vloeistof te verwarmen.

Omdat het kookpunt van vloeibare lucht bij min 196 graden ligt, is de aanwezige warmte uit de omgeving voldoende om de vloeibare lucht te laten verdampen. Het volume aan lucht neemt hierbij met een factor 700 toe, de luchtstroom drijft vervolgens een turbine aan, die elektriciteit opwekt. Juist het gebruik van de (rest)warmte uit de omgeving is een aantrekkelijke kant van deze techniek.

Het bedrijf Highview Power Storage wil op korte termijn een commerciële opslagfaciliteit met vloeibare lucht op het eiland Grain in Kent realiseren. Het gaat om een systeem van 6 megawatt, dat in staat zou moeten zijn om gedurende vijf uur 30 megawattuur te produceren.

Een tweede opslagproject, dat eveneens door Highview Power Storage is ontwikkeld, betreft een CryoGenset generator in Canterbury. Bijzonderheid hier is dat het vloeibaar maken van lucht op een andere plek gebeurt dan de opwekking van elektriciteit met de betreffende lucht. Er komt een tankwagen aan te pas om de vloeibare lucht te verplaatsen.

Reageer op dit artikel