artikel

Onderbezettingsboete

bouwbreed

In Engeland zijn de tegenstellingen tussen links en rechts ‘vanwege het tweepartijenstelsel’ altijd wat heftiger dan bij ons. Bij ons wordt toch aanzienlijk minder gepolariseerd, omdat na de verkiezingen moet worden samengewerkt. Labour en de Conservatives sluiten elkaar spreekwoordelijk uit. Dat de conservatieven regelmatig de strijdbijl oppakken tegen wat ze noemen de ‘indeserved poor’ is […]

In Engeland zijn de tegenstellingen tussen links en rechts ‘vanwege het tweepartijenstelsel’ altijd wat heftiger dan bij ons. Bij ons wordt toch aanzienlijk minder gepolariseerd, omdat na de verkiezingen moet worden samengewerkt. Labour en de Conservatives sluiten elkaar spreekwoordelijk uit. Dat de conservatieven regelmatig de strijdbijl oppakken tegen wat ze noemen de ‘indeserved poor’ is daar dus normaal. Arm ben je alleen als het niet je eigen schuld is. In dat kader is een zogenoemde onderbezettingsboete logisch. Als een gezin een te groot huis bewoont en een uitkering heeft, dan wordt het gekort op de huurtoeslag. Dat is een prikkel om naar een ‘naar het schijnt niet beschikbare’ kleinere woning te verhuizen. De korting is voor een gezin met één kamer te veel 14 procent van de toeslag. Heeft een gezin twee kamers te veel dan is de korting 25 procent. Slaapkamerbelasting, schimpen tegenstanders.

Laat Engeland zien wat ons te wachten staat over een paar jaar? Immers, toen Margaret Thatcher het eigenwoningbezit ging propageren in de jaren 80, haalde we in Nederland ook onze schouders op. Intussen is de bevordering van eigenwoningbezit van huurders bij ons ook normaal. We hebben daar zelfs fiscaal aantrekkelijke instrumenten voor bedacht. In Nederland doen we het dus wat rustiger en bedachtzamer dan in Engeland, zou je kunnen zeggen. Maar we doen het wel. Benieuwd welke Nederlandse politicus het nieuwe scheefwonen gaat framen. Nu hebben we het over huurders met een te hoog inkomen. Hebben we het straks over mensen met een uitkering die te groot wonen? Zijn dat de nieuwe scheefwoners?

Reageer op dit artikel