artikel

Koningslied

bouwbreed

Koningslied

Tja, dat koningslied… Duidelijk gevalletje van jammer dan.

Wat is er nu eigenlijk gebeurd? Waar ging het mis? Er was een opdrachtgever, het Nationaal Comité Inhuldiging. Dat heeft een opdracht geformuleerd. Ik denk dat dit is gebeurd op basis van een gezellig avondje brainstormen met de nodige glaasjes bier en wijn. Ja leuk, een koningslied! Dat moet een succes worden. Weet je wat, we zoeken een componist die al veel nummer 1-hits op zijn naam heeft staan, dan kan het niet mis gaan. En we vragen aan het hele Nederlandse volk om suggesties aan te dragen voor teksten, die moet die componist dan gebruiken. O, en de W van Willem, dat moet ook in het lied. En zo veel mogelijk Nederlandse artiesten moeten meedoen, het is tenslotte een nationaal lied. Misschien ook leuk als we zo veel mogelijk tekstschrijvers uitnodigen zodat ze samen de tekst kunnen maken? Ja, doen we! Maar het moet wel snel klaar zijn, want heel Nederland moet het lied in kunnen studeren voor de inhuldiging.

Iedere professional die kennis heeft van opdracht geven, ligt nu al schuddebuikend op de vloer, of schudt meewarig zijn hoofd. Het eindresultaat was dan ook niet geheel onverwacht: een lang lied van 5 minuten, met twee verschillende melodieën en snelheden, en veel losse teksten. En ook nog heel veel taalfouten. Goed taalgebruik was duidelijk geen minimumeis. De componist dacht vervolgens gebruik te kunnen maken van de terugtrekregeling. De opdrachtgever dacht daar anders over. Dus de terugtrekking werd weer teruggetrokken. De minister van Onderwijs grapt dat de taalfouten nog wel zullen worden verbeterd.

Daar sta je dan. En het begon zo goed: een partij uitzoeken op basis van past performance! Om die partij vervolgens onrealistische eisen mee te geven, inclusief een krap tijdschema en torenhoge verwachtingen. De moraal van dit verhaal: goed opdrachtgeverschap is een vak, niet alleen in de bouw.

Jacqueline Schlangen, Directeur Vernieuwing Bouw

Zij schrijft deze column op persoonlijke titel.

Reageer op dit artikel