artikel

Kip-eiverhaal

bouwbreed

Te pas en te onpas wordt de term “paradigmaverandering” gebruikt in een discussie, of meer sexy nog: “paradigm shift”. Het voorziet een discussie al snel van een wetenschappelijk cachet en wie wil dat nou niet? Telkens weer als de term viel, moest ik eerst voor mezelf de Wikipedia-definitie – die ik onderhand uit mijn hoofd […]

Te pas en te onpas wordt de term “paradigmaverandering” gebruikt in een discussie, of meer sexy nog: “paradigm shift”. Het voorziet een discussie al snel van een wetenschappelijk cachet en wie wil dat nou niet? Telkens weer als de term viel, moest ik eerst voor mezelf de Wikipedia-definitie – die ik onderhand uit mijn hoofd ken – drie keer herhalen voordat ik begreep wat werd bedoeld: “samenhangend stelsel van modellen en theorieën die een denkkader vormen waarbinnen de ‘werkelijkheid’ geanalyseerd en beschreven wordt”. Een nogal omslachtige manier om een discussie te begrijpen. Dit werd overbodig toen ik een cartoontje zag: een kuikentje dat uit zijn ei breekt en verheugd roept: “wow, that’s a paradigm shift”. Veel sprekender gaat een metafoor niet worden. Laten we daarom deze metafoor eens projecteren op een usual-paradigm-suspect, zoals best value procurement. True believers roepen vaak dat best value procurement (bvp) een paradigmaverandering is: “voortaan gaan we op zoek naar een expert!” Met hulp van het kuiken-metafoor is al snel te concluderen dat bvp op zich niet het nieuwe paradigma is, maar ‘slechts’ een flinke uithaal van een trotse haan. Dat zit zo: zie de opdrachtnemer als het kuikentje. De krappe eierschaal is dan de wereld van UAV, RAW en Stabu: weinig vrijheid voor de opdrachtnemer. Het breken van de eierschaal brengt het kuikentje in de wereld dat geïntegreerd contract heet. Om ervoor te zorgen dat het kuikentje weet waar hij mee te maken heeft, wordt ‘m een set met regels overhandigd: de UAV-gc. Vanzelfsprekend doorziet het kuikentje in eerste instantie niet wat op ‘m afkomt: het blijft gedwee op hetzelfde plekje zitten waardoor zijn wereld amper verandert, of het rent als een ‘kip zonder kop’ uit het nest en valt te pletter. Bvp werkt vervolgens als wake-up call: “Besef dat je in een andere wereld bent. De kansen in deze nieuwe wereld liggen aan je pootjes, maar dan wordt er wel wat van je verwacht!”

Reageer op dit artikel