artikel

Ketensamenwerking

bouwbreed

Ketensamenwerking

Ketensamenwerking is een nieuw toverdrankje waar wonderen van worden verwacht. Interessanter is volgens mij de vraag hoe het komt dat de bouw zo versnipperd is, zo gefragmenteerd.

Vanaf de jaren tachtig van de vorige eeuw is er een erosie van vakmanschap opgetreden, gecombineerd met een rotsvast geloof in arbeidsdifferentiatie. Architecten waren tot dat moment niet alleen ontwerpers, maar ze hadden ook het meeste verstand van bouwkosten en projectmanagement. Bouwheren werden ze toen ook wel genoemd. Bouwondernemingen waren ambachtelijke bedrijven die niet alleen goed waren in maken, maar ook in staat waren om te bedenken en te organiseren. Vaak waren het familiebedrijven met eigen vermogen, zodat ze zelf voor financiering zorgden en daarom was de rol van de financiers bescheiden.

Toen we kennelijk bedachten dat iedere onderneming maar één kerncompetentie kon hebben, was het logisch dat we wat simpel was ingewikkeld gingen maken. Daarmee ontstonden de ketens van specialisten: ieder deed zijn eigen ding (binnen de strakke begrenzingen van het contract), niemand nam verantwoordelijkheid voor het geheel (het eindproduct voor de klant). Daarnaast hadden we een nieuwe discipline nodig om de keten te organiseren: ketenregisseurs of procesmanagers. En natuurlijk ontstonden er organisaties die deze nieuwe specialisten konden leveren.

Dit denken en deze werkwijze passen erg bij de grootschaligheid van de jaren negentig en nul. Maar intussen gaan we weer denken in series van één. En daar is geen ketensamenwerking voor nodig, anders dan een general contractor (wie dat ook moge zijn) die de verantwoordelijkheid voor die ene woning neemt. Ketensamenwerking is daarmee een oplossing voor een vraagstuk uit een andere tijd, denk ik. Als ketensamenwerking betekent dat de uitvoerder meedenkt over het ontwerp (die invulling is er ook), dan is dat alleen maar goed. Dat scheelt een boel gedoe en kosten.

Lenny Vulperhorst, Adviseur Andersson Elffers Felix Utrecht

Reageer op dit artikel