artikel

Ondernemers

bouwbreed Premium

De Explosieven Opruimingsdienst! Daar dacht ik aan toen Cobouw sensationeel kopte: ‘Bom onder Bouwend Nederland’. Zouden de vier musketiers met als woordvoerder Bertje de elektricien, wel beseffen dat ze met hun actie geen bouwers, maar slopers vertegenwoordigen? Wat dat betreft mag BAM-bestuursvoorzitter Nico de Vries een bouwpluim krijgen. Ondanks de bij hem ook beroerde jaarcijfers […]

De Explosieven Opruimingsdienst! Daar dacht ik aan toen Cobouw sensationeel kopte: ‘Bom onder Bouwend Nederland’. Zouden de vier musketiers met als woordvoerder Bertje de elektricien, wel beseffen dat ze met hun actie geen bouwers, maar slopers vertegenwoordigen? Wat dat betreft mag BAM-bestuursvoorzitter Nico de Vries een bouwpluim krijgen. Ondanks de bij hem ook beroerde jaarcijfers houdt hij tenminste zijn hoofd koel en noemt terecht de actie van zijn collega-concurrenten ‘volstrekt contraproductief’. Het is ronduit beschamend om achteraf de procedure, het zoekprofiel en de voorzitterskeuze waar ze volgens mij zelf in conclaaf bij betrokken waren, te bekritiseren. Hun wens om een ondernemer de inmiddels publicitaire strontkar te laten trekken gaat blijkbaar voorbij aan de primaire vraag waar een ideale voorzitter aan moet voldoen. Kernbegrippen en eigenschappen zoals empathie, communicatieve vaardigheden, goed kunnen luisteren, creatief, representativiteit en niet te vergeten boerenverstand, zouden de sleutels van het zoekprofiel moeten zijn. Nou, ik ken maar weinig ondernemers die een slot hebben waar die loper op past. Misschien is het zelfs nog wel belangrijker om gefrustreerde kikkers in de kruiwagen te kunnen houden en een creatief inspirator te zijn voor de directie, zonder op diens stoel te gaan zitten. Dat de branchevereniging (waar stille diplomatiek het toverwoord is) één ondoorzichtige versufte ambtenarenclub is, kan geen nieuw feit zijn voor de ‘grote boys’. Verhagen moet in ieder geval met zijn recente CDA-ervaring en de connecties die hij daar nog heeft, in staat zijn om te achterhalen waarom de achterban zich heeft vervreemd van de uitvoeringsorganisatie. Daarnaast lijkt het mij verstandig om de regenten in het bestuur te vervangen door aannemers die nu het grootste commentaar hebben. Hoe zou de organisatie functioneren als belangrijke posten binnen de organisatie van BN worden bezet door recalcitrante ondernemers die zelf met hun poten in de klei hebben gestaan en zonder schroom af en toe de vakbonden venijnig een pootje durven te lichten. Het wordt hoog tijd dat ze mij eens polsen. Ik ben ervan overtuigd dat de tandem Verhagen-Verhoeven Bouwend Nederland kan hervormen tot een echte belangenorganisatie. Mogelijk moeten we wel met de vakbonden in overleg voor een afvloeiingsregeling. Het zij zo.

Reageer op dit artikel