artikel

Installatie wint warmte uit melk voor woning boer

bouwbreed

Installatie wint warmte uit melk voor woning boer

Vanuit Friesland is een installatie in opmars die bij melkveebedrijven warmte wint uit koeienmelk.

Met het systeem ECO200 wordt niet alleen de melkinstallatie schoongespoeld, maar kan ook het woninggedeelte van de boerderij worden verwarmd.

Het bedrijf AgriComfort in Joure brengt het systeem op de markt en heeft het inmiddels bij circa tien melkveehouderijen laten installeren. Daarnaast staan circa vijf projecten op het punt van uitvoeren. Het principe is dat de koeienmelk via een warmtewisselaar binnen een paar seconden wordt teruggekoeld naar 4 graden Celsius. De daarbij vrijkomende warmte gaat niet meer verloren, zoals nu nog het geval is bij gebruik van een traditionele koelmachine.

Lees morgen meer over ECO200 in Dagblad Cobouw

Reageer op dit artikel