artikel

Droombaan

bouwbreed Premium

“Het zijn ongewone tijden”, wist een personeelsfunctionaris van het Rijksmuseum te melden. Maar liefst 1600 sollicitatiebrieven moest hij lezen om potentiële jassenhangers te recruteren die op zijn minst een afgeronde hbo-opleiding hadden gehad en vlot in drie talen dankjewel en alstublieft konden zeggen. Psychologen en acteurs werden in de garderobe gezet om de wervingsprocedure voor […]

“Het zijn ongewone tijden”, wist een personeelsfunctionaris van het Rijksmuseum te melden. Maar liefst 1600 sollicitatiebrieven moest hij lezen om potentiële jassenhangers te recruteren die op zijn minst een afgeronde hbo-opleiding hadden gehad en vlot in drie talen dankjewel en alstublieft konden zeggen. Psychologen en acteurs werden in de garderobe gezet om de wervingsprocedure voor de vacante functie kracht bij te zetten. Oké, ik geef toe dat het leuk staat als je op Facebook en LinkedIn kunt vermelden dat je bij het ‘Rijks’ werkt, maar ik geloof niet dat een eerdere studiekeuze ten grondslag heeft gelegen aan deze ‘droombaan’ met minimale beloning. Ik vraag me in dit verband af of er destijds in de zijlijn van de betreffende Cito-toetsuitslag melding is gemaakt van de latente roeping ‘vestiairebeambte’. Het zou interessant zijn om eens te onderzoeken welke relatie er ligt tussen niet-marktrelevante hobbystudies en de inhoud van de kaartenbak bij uitkeringsinstanties. Met een beetje fantasie zou je de conclusie kunnen trekken dat er binnen de bouw toch ruimte zou moeten zijn voor hoger opgeleiden die dolgraag aan de bak willen als metselaar of timmerman. Ik zie het al voor me: een nieuwe instroomtoets, door Fundeon ontwikkeld, waarin met behulp van zielenknijpers en figuranten onderzocht wordt of de betreffende hij- of zijinstromer een klantvriendelijke handige Harry is op hbo-niveau met hart voor de zaak en loyaliteit aan de baas. Qua talenkennis lijkt me Pools en Roemeens wel een pré. Het verhoogde gemiddelde intellectuele niveau kan leiden tot een cultuuromslag die de branche geen windeieren zal leggen. Geheid dat de faalkosten naar beneden gaan, het imago weer gaat blinken en de opleidingskosten weer rendement gaan opleveren. Drie maanden ambachtsschool moet voldoende zijn om het level te halen waar nu nog vier jaar voor staat. Een verrot en inefficiënt onderwijssysteem heeft niet alleen geleid tot een onderwaardering van het ambachtelijke maken maar ook tot een incompetente politieke bovenlaag die de dienst uitmaakt. Het lijkt mij sterk dat er wel een zak poen beschikbaar kan worden gesteld voor een buitenlandse boevenbank en dat men niet in staat is om de knip te openen voor binnenlandse investeringen. Was ik maar even minister van financiën.

Reageer op dit artikel