artikel

Balletje-balletje

bouwbreed

Opeens hebben we er genoeg van. Dubbele petten. Het is net als met de te hoge salarissen in de non-profitsector of de bonussen in de marktsector. In nog geen tien dagen wordt de geloofwaardigheid van een aantal Eerste Kamerleden gereduceerd tot die van vage mannen die het spelletje balletje-balletje met voorbijgangers willen spelen op de […]

Opeens hebben we er genoeg van. Dubbele petten. Het is net als met de te hoge salarissen in de non-profitsector of de bonussen in de marktsector. In nog geen tien dagen wordt de geloofwaardigheid van een aantal Eerste Kamerleden gereduceerd tot die van vage mannen die het spelletje balletje-balletje met voorbijgangers willen spelen op de bruggen van Amsterdamse grachten. Bij balletje-balletje gok je onder welk schoteltje een balletje terechtkomt. Je weet dat je wordt opgelicht, maar het is verrassend te zien hoe voorbijgangers toch denken de oplichter te kunnen verslaan. Niets is, wat het lijkt. Twee weken geleden bond Wouter Bos de kat de bel aan in zijn column in De Volkskrant. Hij gaf letterlijk weer hoe Brinkman in een radio-interview toont dat hij eigenlijk zelf niet meer weet welke pet hij op heeft. Bananenrepubliek, oordeelde Bos. En afgelopen zaterdag liet Hermans verstek gaan als Eerste Kamerlid in het politieke programma Tros Kamerbreed , omdat hij Meavita aan zijn fiets heeft hangen. Een inkoppertje voor zijn gespreksgenoten Roemer en Pechtold. Maar het zijn niet alleen politici die moeite hebben met hun dubbele petten. Een bijzonder hoogleraar van de TU Delft bakte ze in een radio-interview recent ook bruin. Als ondernemer van een vastgoedbedrijf ging hij verschrikkelijk te keer tegen alles wat hem in zijn ondernemen zou belemmeren, terwijl de vriendelijke reporter maar bleef vragen hoe de hoogleraar er over dacht. Tenen krommend en jammer dat hij niet ter plekke werd aangepakt. Het goede nieuws is dat we net als de Zwitsers snel laten weten wat we vinden van de ethiek van het handelen van onze elite. En het is nog beter om te zien dat als de timing goed is, er ook nog wat verandert.

Reageer op dit artikel