artikel

Start-up

bouwbreed

Afgelopen week zat ik met de benen op tafel te kletsen met jonge ondernemende afgestudeerden. Wat voor bedrijf zou ik nu starten in de vastgoedwereld? Daar hadden we het over. Grappig was dat we het nauwelijks over nieuwbouw hadden. De vraag naar nieuwe kantoren is beperkt en het aantal bedrijven dat die wil realiseren te […]

Afgelopen week zat ik met de benen op tafel te kletsen met jonge ondernemende afgestudeerden. Wat voor bedrijf zou ik nu starten in de vastgoedwereld? Daar hadden we het over. Grappig was dat we het nauwelijks over nieuwbouw hadden. De vraag naar nieuwe kantoren is beperkt en het aantal bedrijven dat die wil realiseren te groot. Klaar. De nieuwbouw van woningen is “uitdagend”, maar biedt niet zoveel perspectief. Op niches na. Studentenkoopwoningen. Slimme, kleine mobiele huizen (met een tijdelijke plek). Zowel in de koop als in de huur. Het bouwen van kleinschalige projectjes, daar voorziet de markt nog steeds zelf in. En ook voor particulier opdrachtgeverschap zijn geen nieuwe startende bedrijfjes nodig. Nee, eigenlijk gaat het gesprek alleen maar over transformatie. Van leegstaande gebouwen, waar jonge ondernemers volop pionieren en kansen verzilveren. Waar bovendien een gigantisch aanbod van is. Op vrijwel elke interessante plek in Nederland. Ondernemen vergt daar twee zaken: mobiliseren van serieuze belangstellenden en flink buiten de perken durven denken. Met een goed plan en bewoners/gebruikers moet de realisatie vervolgens worden afgedwongen bij eigenaren en vergunningverleners. Ook het mobiliseren van de buurt helpt hier. Maar dan houdt het creatieve proces opeens op. Prikkelende vragen over woningen in de bestaande voorraad maken geen energie los. Laat staan dat daar business wordt gezien. En dat is jammer. Want ook naar die woningen die te koop staan is niet alleen manifeste vraag (ook al wachten die vragers op een lagere prijs), maar ook latente. Een voorbeeld. Probeer van het model van de kraakwacht een businessmodel te maken. Er zijn genoeg mensen tijdelijk op zoek naar een betaalbare kamer, een etage of een lege zolder. Maak werk van het tijdelijk verhuren en beheren van onverkoopbare woningen.

Reageer op dit artikel