artikel

Een ander nummer graag

bouwbreed Premium

Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik gek ben op muziek. Daarom ben ik ook zo enthousiast over Spotify. Met Spotify kan ik online en ofline over al mijn muziek beschikken, andersmans muzieklijsten inzien en downloaden.

Ik geef Spotify vaak als voorbeeld wanneer ik weer niet snap dat de techniek achter BIM nog steeds niet optimaal werkt. Waarom lukt het in andere branches nou wel om een goed systeem te ontwikkelen waarbij meerdere partijen simultaan kunnen beschikken over de juiste informatie.

Maar wellicht is het ook beter om niet meer te kijken naar de hulpmiddelen maar naar de noodzaak. Waarvoor willen we het gebruiken? Ik gebruik Spotify omdat ik altijd en overal over mijn muziek wil beschikken. Men wil bimmen omdat men meer en beter wil samenwerken.

Nog steeds heeft de bouw te maken met gigantische faalkosten. Deze worden voornamelijk veroorzaakt door de menselijke factoren in het bouwproces. De grootste besparingen liggen dus niet in de techniek maar in een aanpassing van ons gedrag.

Onder de noemer: ‘Contact gaat voor contract’ dient men werkelijk contact te maken met elkaar. Daardoor zal men wel getraind moeten zijn om ruis in de communicatie te voorkomen. Men moet zijn eigen voorkeursstijl van communiceren herkennen, maar ook die van de ander. Ken en herken je dit, dan is een goed contact snel opgebouwd.

Op 13 maart gaan de leden van De NieuwBouw praten over dit thema en kennismaken met het DISC- model. Dit model brengt voorkeursstijlen, sterke kanten, communicatie en groeimogelijkheden in kaart.

Met DISC krijg je inzicht in je eigen (onbewuste) voorkeurspatronen van gedrag, en ga je ook die van anderen herkennen en vergroot je dus je eigen mogelijkheden tot een effectievere communicatie wat natuurlijk bijdraagt tot een betere samenwerking en dus resultaat.

Ik ben erg benieuwd of deze aanpak zal aanslaan in de bouw en of onze leden zich hier voor open stellen. Zelf denk ik dat het een prachtig middel is om een goede verbeterslag te maken in de samenwerking. Dus hopelijk wil de bouw wel eens een keer een ander nummertje horen.

Reageer op dit artikel