artikel

Vrouw!

bouwbreed

Wat voor man/vrouw heeft de bouw de komende jaren als gezicht nodig? Dat is de vraag die Cobouw eind december impliciet stelt. Wie is er na Brinkman nodig? Opnieuw een toplobbyist die ook nog eens de zaak intern bij elkaar houdt? Even een stapje terug. Welke rollen (naast voorzitten) zijn nodig de komende vijf jaar? […]

Wat voor man/vrouw heeft de bouw de komende jaren als gezicht nodig? Dat is de vraag die Cobouw eind december impliciet stelt. Wie is er na Brinkman nodig? Opnieuw een toplobbyist die ook nog eens de zaak intern bij elkaar houdt? Even een stapje terug. Welke rollen (naast voorzitten) zijn nodig de komende vijf jaar? Natuurlijk moet er gelobbyd worden, maar de inhoudelijke en financiële bemoeienis van de rijksoverheid met ‘de bouw’ neemt steeds meer af. En ook het beschermen van heilige huisjes is geen binnenkomer meer. Iets minder zwaar inzetten op de lobby in Den Haag dus?

Een tweede rol is die van gids. De bouw heeft dringend een visionair nodig die meerdere vergezichten kan schetsen, aanvoelt wat de samenleving verwacht van de bouw, jongleert met businessconcepten en ondernemers inspireert buiten de gebaande paden te treden. Type Winsemius dus.

Tegelijkertijd (derde rol) is er een saneerder nodig. Een man die niet zegt: we wachten op herstel, maar die de sector helpt te saneren. Toen in de jaren ’80 van de vorige eeuw de baggersector ten onder ging aan zijn eigen overcapaciteit, was de toenmalige Shell-topman Gerry Wagner nodig om met een saneringsplan te komen. Zoiets is nu ook nodig. Type Scheepbouwer?

Een vierde rol is het behouden/vernieuwen van het systeem waar de bouw deel van uitmaakt: hoe kan de bouw een topsector worden in plaats van een verzameling capaciteitsaanbieders? En wat is daarbinnen de opvatting over vakmanschap, innovatie en ondernemerschap? Type Veerman?

Ten slotte de maatschappelijke acceptatie. De bouw en vastgoedsector hebben nog steeds een kwetsbaar imago. De bouw moet fatsoenlijk en modern zijn. Van welke voorzitter zou Nederland (toch) gaan houden? Type Halsema? En dat brengt me op een laatste observatie: er is een jonge, moderne vrouw nodig!

Reageer op dit artikel