artikel

Prijzenslag gaat ten koste van mensen

bouwbreed Premium

De crisis zet op een oneigenlijke manier druk op de arbeidsvoorwaarden in de bouwsector. Schokkend genoeg werken de overheid en woningcorporaties mee aan deze uitholling en uitbuiting. Om een klus te krijgen wordt onverantwoord laag ingeschreven. Met medeweten van de opdrachtgever moet onder de kostprijs gebouwd worden. De werknemers betalen daarvoor de prijs. Het verlies […]

De crisis zet op een oneigenlijke manier druk op de arbeidsvoorwaarden in de bouwsector. Schokkend genoeg werken de overheid en woningcorporaties mee aan deze uitholling en uitbuiting. Om een klus te krijgen wordt onverantwoord laag ingeschreven. Met medeweten van de opdrachtgever moet onder de kostprijs gebouwd worden.

De werknemers betalen daarvoor de prijs. Het verlies van de aannemer wordt weggepoetst door schimmige uitzendconstructies, ongeoorloofd shoppen in cao’s en ontduiking van wet en regelgeving. Rechten staan onder druk of worden genegeerd. De werknemer durft hiervan niets te zeggen uit angst zijn baan te verliezen. Immers, beter een paar honderd euro minder in de maand dan helemaal geen werk.

De bouwsector is goed voor 10 procent van wat we verdienen in Nederland. Hiervoor is goed gekwalificeerd personeel onontbeerlijk. Vakmensen keren nu de bouw de rug toe, omdat ze zich slecht behandeld voelen. Jongeren kiezen niet meer voor een loopbaan in de bouw. Op de middellange termijn is dit onhoudbaar.

De vakbonden gaan dagelijks op pad om de werknemers te steunen die hierdoor in een benarde positie komen. Bovendien voeren juristen elke dag een strijd om de belangen van werknemers af te dwingen bij de rechters. Echter het uithollingsproces kan hiermee niet worden gekeerd.

Het wrange is dat de overheid en woningcorporaties meedoen aan deze prijzenslag. Ze weten dat de door hen aanbestede bouwwerken onder de kostprijs aangenomen worden. Daarmee zijn ze mede verantwoordelijk voor de gevolgen. Trots op een goedkope aanbesteding is volkomen misplaatst als je weet welke prijs hiervoor wordt betaald. Maatschappelijk verantwoord ondernemen maakt dat ook de opdrachtgever, dus ook de overheid, verantwoordelijk is voor wat er uit zijn naam gebeurt. Op die verantwoordelijkheid spreken we de (semi)overheid en de woningcorporaties aan.

In de aanbesteding zullen de bonafide aannemers een eerlijke prijs moeten krijgen voor het werk. Alleen op die manier blijft de bouw een sterke en aantrekkelijke sector om zaken mee te doen en om in te werken. Hierover zijn controleerbare en concrete afspraken te maken met opdrachtgevers, vakbonden en de aannemers. Geen praatjes voor de vaak. Wij dagen overheid, corporaties en andere opdrachtgevers uit om deze keuze te maken.

Reageer op dit artikel