artikel

Waterketen is straks volledig duurzaam

bouwbreed

Water houdt ons op tal van manieren bezig. De zeespiegel stijgt en steeds vaker hebben we te maken met extreme buien. Ondertussen hebben we water nodig voor de meest uiteenlopende activiteiten. En het overgrote deel van dat water verdwijnt nog altijd in het riool. Dat levert niets op, behalve vervuiling van het oppervlaktewater. Als het aan Marcel Engels ligt, gaat dat binnen afzienbare tijd veranderen.

We gebruiken water voor duizend-en-één toepassingen. We douchen, we spoelen het toilet door en we doen de was. Maar ook voor het maken van producten en het koelen van grote centrales hebben we water nodig. Nu verdwijnt vrijwel al dat water nog na gebruik in het riool. In de meeste gevallen moeten we dat water bovendien eerst nog verdunnen. Inderdaad: met water. Het afvalwater dat nu nog ongebruikt wegloopt, kunnen we omzetten in energie en nuttige reststoffen. De eerste stap op weg naar een nieuwe waterrealiteit is de aanleg van gescheiden leidingsystemen voor de afvoer van water. In huishoudens kunnen we met zo’n systeem bijvoorbeeld het ‘zwarte’ water (waarmee het toilet is doorgespoeld) scheiden van het ‘grijze’ water (uit douche, gootsteen en wasmachine).

Nuttige reststoffen

Door de gescheiden afvoer wordt het mogelijk om nuttige reststoffen uit het water te halen én met het water energie te produceren. Afvalwater is dus een achterhaald begrip. Gebruikt water is niets meer of minder dan een waardevolle grondstof. En de waterconsument wordt een energieproducent.

De technische mogelijkheden om water op te vangen, te verwerken en opnieuw te gebruiken zijn enorm. Zo zijn er al technieken om urine en fecaliën in woningen of andere gebouwen van elkaar te scheiden. Urine kan dienen als de basis voor het produceren van kunstmest, terwijl uit fecaliën en gft-afval energie kan worden gewonnen. Wijkbewoners kunnen in de nabije toekomst restwarmte en biogas, afkomstig uit hun eigen afvalstromen, direct gebruiken voor de verwarming van het huis. Dankzij nieuwe technieken gaan we bovendien beduidend minder drinkwater gebruiken. Zo doen we de was straks niet meer met drinkwater maar met ozon. Ideaal, want de complete was komt droog en kreukvrij uit de machine. De vaatwasser werkt binnenkort op stoom. Regenwaterbassins onder woningen dienen als reservoir voor het sproeien van de tuin én als warmte- en koudebuffer. Het zijn maar een paar voorbeelden van de fundamenteel andere manier waarop we over enkele jaren zullen omgaan met water. Zoals wel vaker gebeurt in ons land, zal de installatiebranche de drijvende kracht blijken achter de introductie van dit soort baanbrekende technologie. Installatiebedrijven laten nu al, dag in dag uit, in diverse projecten zien wat er mogelijk is. Geen toekomstmuziek dus, maar dagelijkse praktijk. Vaak werken installatiebedrijven daarbij nauw samen met drinkwaterbedrijven en woningcorporaties.

Buitengewoon interessant

Die projecten zijn buitengewoon interessant. Ze vormen de noodzakelijke beginfase van een proces dat gaat uitmonden in een volledig duurzame waterketen. Op de lange termijn levert dat indrukwekkende en aantrekkelijke resultaten op: aanzienlijk minder CO 2 -uitstoot, lagere kosten voor huishoudens en bedrijven en een schonere leefomgeving.

 

Ir. Marcel Engels

Voorzitter Uneto-VNI

Reageer op dit artikel