artikel

Gedwongen leegloop

bouwbreed Premium

In alle netwerkbijeenkomsten en contacten zoemt het rond. Zelfs in het Brabantse, een regio met een goede traditie van solide bouwondernemingen. Uitstekende opleidingsinstituten, een klassieke mentaliteit van sterke familiebedrijven die goede banden hebben met hun medewerkers, vaak al generaties lang. De gedwongen leegloop heeft nu echter ook grip gekregen op veel Brabantse bouwondernemingen. Volgens de […]

In alle netwerkbijeenkomsten en contacten zoemt het rond. Zelfs in het Brabantse, een regio met een goede traditie van solide bouwondernemingen. Uitstekende opleidingsinstituten, een klassieke mentaliteit van sterke familiebedrijven die goede banden hebben met hun medewerkers, vaak al generaties lang. De gedwongen leegloop heeft nu echter ook grip gekregen op veel Brabantse bouwondernemingen.

Volgens de werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes worden momenteel circa veertig mensen per week in Brabant ontslagen. Een fors aantal. Zeker als dit nog tot en met 2014 doorgaat, zoals het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) onlangs heeft voorspeld.

Veel directies schamen zich voor het feit dat ze afscheid moeten nemen van medewerkers met wie ze vaak al jaren samenwerken. Het is ook vreselijk voor de ontslagen mensen en hun gezin.

Natuurlijk, iedereen weet dat onze bedrijfstak zich moet reorganiseren. Met vallen en opstaan zijn we op weg naar een nieuwe toekomst. Maar dat is niet eenvoudig. Sterker, de gevolgen zijn zelfs enorm groot en lijken in Den Haag te worden onderschat. Want de transitie betekent onrust bij alle betrokkenen, ineffectiviteit en toenemende faalkosten. Nog belangrijker is dat door de gedwongen uitstroom er veel vakmanschap voorgoed uit de sector verdwijnt. Dat stelt ons voor grote problemen als de bouw straks weer aantrekt.

Niets doen is geen optie. Maar de huidige tegenkrachten zijn zo groot dat een individueel bedrijf met alle inventiviteit en ondernemerschap dit normaliter niet alleen kan oplossen. Daarom moeten alle betrokken partijen echt met elkaar samenwerken om oplossingen te vinden. Bovenal moet de overheid investeren in het behoud van de sector. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat woningcorporaties nog in (nieuw) bezit kunnen blijven investeren. Dit verdient zich namelijk wel degelijk terug in meer consumentenvertrouwen, meer fiscale inkomsten en minder uitkeringen. En op bedrijfsniveau moeten we nu vooral ons koppie erbij houden, de rust bewaren, focussen op en investeren in onze toegevoegde waarde in het proces. Het is de enige manier om de gedwongen leegloop te stoppen.

Reageer op dit artikel