artikel

Bakkers lenen startende bakkers

bouwbreed

Wat als een wespensteek begon (‘Vastgoedmiljonairs richten bank op om de sector die hen rijk heeft gemaakt te helpen’), werd vorige week serieus: in plaats van een bank te stichten, mag je die ook weggeven. Aan een museum. Of aan de samenleving door een onrendabel project te doen. Wat Cor kan, kan iedereen. Intussen draait […]

Wat als een wespensteek begon (‘Vastgoedmiljonairs richten bank op om de sector die hen rijk heeft gemaakt te helpen’), werd vorige week serieus: in plaats van een bank te stichten, mag je die ook weggeven. Aan een museum. Of aan de samenleving door een onrendabel project te doen. Wat Cor kan, kan iedereen. Intussen draait de wereld door. En wat blijkt? In Amersfoort hebben bakkers een kredietunie opgericht voor startende bakkers. Ik citeer: “Een gepensioneerde bakker belegt zijn geld in een gemeenschappelijke kas, waaruit financieringen worden verstrekt aan startende bakkers. Het idee erachter is dat ervaren bakkers beter kunnen inschatten of een ondernemer potentie heeft dan een bank. De ervaren ondernemers coachen de starters ook.”

Nieuwe (boeren)leenbanken dus op regionaal niveau. Het is te laat om z’n aanbod nu nog voor startende ondernemers in de bouw- en vastgoedwereld onder de kerstboom te krijgen. Maar 2013 wordt niet veel beter dan 2012. Dus de noodzaak om investeerders te mobiliseren is ook volgend jaar groot. Als ik nu eens als gastheer optreed in januari voor vermogende vastgoedmannen, dan drinken we een glas en eten een hapje. Al pratend moeten er toch een of meerdere regionale vastgoedleenbanken zijn op te richten? Mail me en ik organiseer het. Voor de jonge starters in 2013!

Reageer op dit artikel