artikel

Debet en credit

bouwbreed

Hoeveel inblazing zouden de overjarige melkmuil Derksen en voetbalkwast Van der Gijp eruit kunnen putten wanneer de Europacupfinale wordt gefloten door een ‘scheids’ die nooit een ander knollenveld heeft gezien dan de arena van FC Knudde in de Brabantse Kempen? Deze associatie kwam bij me op toen ik onlangs de nieuwe regeringsploeg voorbij zag komen. […]

Hoeveel inblazing zouden de overjarige melkmuil Derksen en voetbalkwast Van der Gijp eruit kunnen putten wanneer de Europacupfinale wordt gefloten door een ‘scheids’ die nooit een ander knollenveld heeft gezien dan de arena van FC Knudde in de Brabantse Kempen? Deze associatie kwam bij me op toen ik onlangs de nieuwe regeringsploeg voorbij zag komen. Oké, ik geef het toe; mijn hersenspinsels verraden zo nu en dan een ‘verkeerd’ denken, maar daar is dan ook wel dikwijls een reden voor. Neem bijvoorbeeld het ontmoetingskiekje van minister Jeanine Hennis-Plasschaert met de Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp. Zo’n klein blond prulleke in erotiserende tijgerprint met leren jasje die moet opboksen tegen zo’n lange ijzervreter waarmee je niet gaat grinniken. De hoge laarzen en het zweepje vielen net buiten mijn blikveld maar niet buiten mijn fantasie, waardoor ik subiet Jack de Vries-achtige taferelen geprojecteerd zag. Dit keer echter geen vrouwen die het initiatief nemen om hogerop te komen, maar een kleine adjudant die aspiraties heeft om een grote generaal te worden. Zijn we vergeten dat Defensie ooit werd geleid door echte vuurvreters die zo nu en dan zelf een lege whiskyfles door een spiegelruit lieten zweven? De samenstelling van een regeringsploeg lijkt niet gebaseerd te zijn op vakkennis maar op vriendjespolitiek. Neem onder andere Dijsselbloem. Deze rode ingenieur die op de staatsschatkist moet letten, kent de begrippen debet en credit alleen maar via zijn bankafschriften. Het is één grote polderkermis van asociaal nivelleren en verkwanselen van het liberale gedachtegoed. Willen we echt op termijn bezuinigen dan moeten alle vergoedingen voor conceptie, zwangerschap, geboorte en dagopvang subiet weggestreept worden uit het heilzaamheidspakket. Geheid dat in rap tempo de bevolkingsgroei krimpt en daarmee ook de uit de hand gelopen kosten voor de gezondheidszorg. Eén ministerskeuze ga ik zeker kritisch volgen; het ministerie van Onderwijs wordt bevrouwd door Jet Bussemaker, voorheen staatssecretaris van Volksgezondheid. Zij heeft enige jaren ervaring opgedaan in een ongezond klimaat en weet als geen ander hoe met een zieke patiënt om te gaan. Ik ben benieuwd of ze ballen genoeg heeft om de aangekondigde liquidatie van de ‘Kenniscentra Beroepsonderwijs Bedrijfsleven’ te voorkomen.

Reageer op dit artikel