artikel

commentaar / Te vroeg gejuicht

bouwbreed

V eel slechter dan met het huidige kabinet had de bouw het niet kunnen treffen. Deze conclusie lijkt gerechtvaardigd nu de sector dag na dag wordt geconfronteerd met slecht nieuws uit Den Haag. Even leek het er vorige week op dat het regeerakkoord goed zou uitpakken. Elco Brinkman kwam namens Bouwend Nederland met een positieve […]

V eel slechter dan met het huidige kabinet had de bouw het niet kunnen treffen. Deze conclusie lijkt gerechtvaardigd nu de sector dag na dag wordt geconfronteerd met slecht nieuws uit Den Haag.

Even leek het er vorige week op dat het regeerakkoord goed zou uitpakken. Elco Brinkman kwam namens Bouwend Nederland met een positieve reactie. En ook het gisteren verschenen maandperiodiek van de brancheorganisatie, Podium, ademt optimisme en vertrouwen. “Regeerakkoord biedt hoop op herstel van vertrouwen”, staat in grote letters op de voorpagina van het blad.

Inmiddels weten we beter. De bouw heeft veel te vroeg gejuicht. We zijn nog niet bekomen van het ene beroerde nieuwsfeit, of het andere dient zich al aan. Deze week kondigde het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten aan dat aanvragen voor nieuwe startersleningen niet meer in behandeling worden genomen vanwege onduidelijkheid over het belastingplan. Tegelijkertijd speelt ook nog een aanscherping van de regelgeving voor de Nationale Hypotheek Garantie, waardoor huiseigenaren hun spaar- of aflossingsvrije hypotheek niet meer mogen meeverhuizen. En alsof dit nog niet genoeg is, hebben corporaties aangekondigd fors te gaan snijden in hun bouw-, onderhouds- en renovatieplannen omdat zij straks per jaar bijna 2 miljard euro aan verhuurdersheffing in de staatskas moeten storten.

Het enige dat we kunnen hopen, is dat het kabinet zelf zo hard schrikt van de negatieve uitwerking van alle aangekondigde maatregelen dat het terugkeert op zijn schreden. Zo kondigde minister Blok (wonen) deze week al aan dat hij de problemen met de starterslening zal gaan oplossen. Maar hoe, dat wist hij toen nog niet. En zolang er geen oplossing is, staat de sector op achterstand.

Om bij de starterslening te blijven: dat Blok nu aankondigt de dreigende problemen te gaan oplossen, klinkt leuk. Maar het is onvoorstelbaar. Deze dramatische gevolgen waren te voorzien. Tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord hadden VVD en PvdA een compleet ambtelijk apparaat tot hun beschikking voor advies en het laten doorrekenen van alle maatregelen.

Dat de bouw er bij nader inzien zo slecht uit komt, is het zoveelste bewijs dat de politieke partijen in Den Haag de sector volstrekt onvoldoende op het netvlies hebben.

Reageer op dit artikel