artikel

55 meter

bouwbreed

In mijn dorp hebben we een middeleeuwse kerk en een vuurtoren. Dat zijn zo’n beetje de hoogste gebouwen met hun 40 en 22 meter.

Nou ja, er is nog een grand hotel dat al meer dan een eeuw op een hoge duin midden in het dorp aan zee ligt. Er is nu een plan om twee torens aan zee toe te voegen. Ik ga het nu niet over dat plan hebben, want zo spannend is dat voor u niet, maar over 55 meter. Het grappige is dat vrijwel niemand zich een voorstelling kan maken van een gebouw van 55 meter en 15.000 vierkante meter. Waar hebben we het dan over? Is dat veel?

Het mooie van internet is dat een half uurtje zoeken prachtige referenties oplevert. In de grote steden in het westen is 55 meter een torentje en meestal niet het noemen waard. In Leeuwarden is 55 meter toch een serieuze toren. En in Zeeland blijft het beperkt tot één petieterig gebouw aan de boulevard in Vlissingen. Voor 55 meter geldt dan eigenlijk de eerste vuistregel: hoe kleiner de stad, hoe groter die 55 meter is.

Opvallend is dat dit soort gebouwen buiten de Randstad ook bijna altijd solitaire gebouwen zijn. Ze staan eenzaam voor zich uit te staren. En het blijkt zo te zijn dat de helft dat mooi vindt en de andere helft lelijk. Dat schiet dus niet op. Anders ligt het als zo’n gebouw past in het ensemble van de gebouwen eromheen. Tweede vuistregel is dan ook dat 55 meter past als het aansluit bij de omgeving. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de Maassilo, niets mis mee met zo’n toren. Maar in zijn eentje, zou het geen porem zijn daar op Katendrecht.

Reageer op dit artikel