artikel

wetenschap: Elektriciteitsnetten, steden en wijken moeten ‘smart’

bouwbreed Premium

Steden en wijken worden smart cities , elektriciteitsnetten smart grids . En al wat langere tijd worden zelfs op de kleinere schaal gevels opeens i ntelligent façades , of sinds kort smart façades . Dit terwijl in een belangrijke studie eind jaren negentig door collega Saelens aan de KU Leuven al voor kantoorgebouwtoepassingen werd aangetoond […]

Steden en wijken worden smart cities , elektriciteitsnetten smart grids . En al wat langere tijd worden zelfs op de kleinere schaal gevels opeens i ntelligent façades , of sinds kort smart façades . Dit terwijl in een belangrijke studie eind jaren negentig door collega Saelens aan de KU Leuven al voor kantoorgebouwtoepassingen werd aangetoond dat van de verschillende configuraties mogelijk van dit soort ‘intelligente gevels’, de best scorende qua warmteopbrengst/-verlies bij metingen over een jaar bekeken nagenoeg niet blijkt onder te doen voor een gewoon verstandig gedetailleerde conventionele gevel. Een gevel bestaande uit een zeer goed vormgegeven en geïsoleerde glasgevel met daarvoor een verstandig uitgewerkte verticale zonwering. Dat wil zeggen, behalve de prijs dan. Want die is natuurlijk bij zo’n ‘gewoon’ verstandig ontworpen gevel vele malen minder. Hoe ziet men dan nu deze zogenoemde smart grids en smart cities ? Maar al te vaak blijkt dit (slechts) te worden vertaald naar de beknepen blik op ‘plaatsen waar beter gebruik wordt gemaakt van ict en communicatietechnieken ten behoeve van bijvoorbeeld afstemming van energieverbruik en opwekking’. Dit is wel een heel primitieve vorm van intelligentie zou ik zo zeggen. Als je al zou spreken van ‘smart’ lijkt me dat dit te allen tijde gekoppeld moet zijn aan meerdere adaptieve kwaliteitsdoelen, dus in geval van smart cities aan het verbeteren van de efficiëntie van stedelijke operaties, kwaliteit van leven van stedelingen en het laten groeien van duurzaamheid en de lokale economie. Als je zo’n integrale balans kunt waarmaken, zonder puur te rusten op onmeetbare claims, dan begint het naar werkelijk ‘smart’ te neigen. Overigens, over claims gesproken, ik heb ooit geleerd dat bij ieder project dit ‘smart’ zou moeten staan voor de generieke doelen specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Zolang je dat nastreeft, zijn kwaliteit en budget op elkaar afgestemd en überhaupt geborgd. Laten we het voorlopig maar bij deze metafoor houden.

Reageer op dit artikel