artikel

Stoute dames

bouwbreed

Jeminee, het wordt met de dag aangrijpender. Nou wordt zelfs de voorzitter van een regionale BN-afdeling verdacht van betrokkenheid bij smeerlapspelletjes. Let wel verdacht, want er is nog niets bewezen. De persoonlijke reden van zijn plotselinge vertrek in 2010, na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest bij Ballast Nedam, lijkt wel erg à titre personnel […]

Jeminee, het wordt met de dag aangrijpender. Nou wordt zelfs de voorzitter van een regionale BN-afdeling verdacht van betrokkenheid bij smeerlapspelletjes. Let wel verdacht, want er is nog niets bewezen. De persoonlijke reden van zijn plotselinge vertrek in 2010, na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest bij Ballast Nedam, lijkt wel erg à titre personnel te zijn geweest. De raad van commissarissen had begrip en waardering voor zijn keuze om terug te treden, maar dat was dan ook het enige detail wat bekend werd gemaakt. Een van die gedelegeerden was destijds Melanie Schultz van Haegen die enkele maanden daarna de kuierlatten koos omdat ze minister werd. Volgens justitiële bronnen zou de preses maar liefst 4165 euro betaald hebben voor glibberige ‘adviezen’ op het gebied van marktontwikkelingen. Als dat het enige is moeten ze niet zeuren. Een gemiddeld consult kost per uur toch gauw 200 euro en dan moet het niet komen van een advocaat of een accountant. Een avondje ‘marktontwikkelingen’ met potentiële opdrachtgevers waar stoute dames achter de kramen staan, was bezwaarlijker geweest voor de voormalige misdienaar van het Roomse Limburgse heuvelland. Relevant voor mij is in hoeverre iemand handelt in het belang van het sociaal collectief in plaats ten bate van de eigen beurs, al kan de scheidslijn daartussen flinterdun zijn. Marktontwikkelingen is het toverwoord geworden binnen het Angelsaksische denken wat weer heeft geleid tot het crimineel economisch gedrag van banken, bureaucratische regelgeving en een moreel verval binnen het ondernemerschap. Daar hoort ook Haarlemmerolie bij en bij gebrek daaraan gewoon glijmiddel van de plaatselijke drogist. Aannemen is nog altijd iets anders dan weggeven. Nee, geef mij maar het Rijnlandse denken waarin gemeenschapszin, de verwondering van het maken en solidariteit de basis vormen van een rechtvaardige samenleving. Het is jammer dat dit meestal gepaard moet gaan aan polderen, starre arbeidsverhoudingen en een overdreven verzorging van de wieg tot het graf. Onze westelijke cultuur, die gefundeerd is op de middeleeuwse gildestructuur, wordt verkwanseld door het maffe Europese denken en een hoog ontwikkelde technologie waar geen plaats meer is voor mensen die minder bedeeld zijn in hun hersenpan. Hadden we daar maar een ondeugend smeerseltje voor.

Reageer op dit artikel