artikel

Nieuwe groutpomp van Bufix weegt zelf ingrediënten af

bouwbreed

Het is altijd maar raden hoeveel grout op locatie wordt gemaakt, zegt Marco Hylkema van Hylkema Funderingstechniek, de nieuwe baas van Bufix. “De hoeveelheden zijn moeilijk te meten.” De Brabantse funderingspecialist kan dat tot in detail doen wanneer machinebouwer Obermann een nieuwe groutpomp komt afleveren. Een aparte weeginrichting registreert hoeveel water en andere benodigdheden worden […]

Het is altijd maar raden hoeveel grout op locatie wordt gemaakt, zegt Marco Hylkema van Hylkema Funderingstechniek, de nieuwe baas van Bufix. “De hoeveelheden zijn moeilijk te meten.” De Brabantse funderingspecialist kan dat tot in detail doen wanneer machinebouwer Obermann een nieuwe groutpomp komt afleveren. Een aparte weeginrichting registreert hoeveel water en andere benodigdheden worden gebruikt om grout te maken. Van die hoeveelheden wordt een bon afgedrukt. “Daarmee voorzien we in een duidelijke behoefte”, zegt Hylkema.

Bufix wil ook andere gegevens over de ‘mixed in place’-palen registreren. Op termijn moet dat via een speciale website gaan waar de cijfers tien jaar lang zijn op te vragen. Tot die website er is wil Hylkema de gegevens vastleggen op een datastick.

Bufix’ nieuwste aanwinst is een LBT-2.5-B van LeBoTec uit Wychen. De machine is in de uitleg van Bufix’ bedrijfsleider Will Kuijpers vooral geschikt voor binnenwerk. “De aandrijving blijft buiten staan.” Stroom en hydraulische olie gaan via slangen en kabels naar de eigenlijke funderingsmachine. Automatische haspels houden de slangen en kabels strak. De 350 PK die het aggregaat genereert zijn voldoende om een afstand tot 40 meter te overbruggen. En omdat de motor buiten draait blijft de lucht op de binnenlocatie schoon, zegt Hylkema, “al kan er af en toe wel iets van rook naar binnen waaien.”

Met het losse 10 ton zware aggregaat blijft het gewicht van de funderingsmachine beperkt tot 5,5 ton. De machine kan daardoor zonder gevaar voor wegzakken over onderkelderde vloeren rijden. Met een transportbreedte van 85 centimeter past de machine door de meeste deuropeningen. Op de locatie maakt de machine palen tot in elk geval 30 meter, zegt Kuijpers. Proeven moeten uitwijzen of de machine nog dieper kan gaan.

De machine wordt bediend via een console aan de voorkant. “De machinist heeft daardoor het beste zicht op de voortgang van het werk”, vertelt Hylkema. Rijden gebeurt vanwege het zicht eveneens met handmatige besturing. Het aggregaat wordt daarentegen radiografisch bestuurd.

LeBoTec is een van de weinige fabrikanten die funderingsmachines maken voor in huis. De Duitse materieelbouwer Klemm maakt vergelijkbare machines, zegt Hylkema, maar die zijn volgens hem te licht voor zijn soort funderingswerken. “Die zijn vooral bedoeld voor ankerboringen.” De machine van Bufix is het eerste exemplaar dat LeBoTec van de LBT-2.5-B bouwde. Volgende exemplaren levert de fabrikant alleen na bestelling af. “Na een hele lang wachttijd”, zegt Hylkema.

Reageer op dit artikel